Belföld

2011.03.08. 11:39

Árvíz - Épülnek a gátak a borsodi folyók mentén

Az elmúlt hónapok csapadékos időjárása azt jelentheti, hogy ismét árvízre és belvízre kell számítani, ennek megelőzésére készül a kormány gátak és záportározók építésével, a töltések megerősítésével - mondta a kormányszóvivő kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában.

MTI

Nagy Anna az úgynevezett kis-Sajó mentén épülő gátnál tartott sajtótájékoztatón közölte: mindezekre a költségvetésből 7,3 milliárd forintot fordítanak. Ne ismétlődhessen meg a tavalyi kora nyári árvíz a Bódva, a Sajó és a Hernád völgyében, ez az elsődleges - hangoztatta a kormányszóvivő, aki utalt arra: a kormány január 12-én hirdetett a megye területére veszélyhelyzetet, ezt az Országgyűlés hétfőn a kabinet kérésére április 30-ig meghosszabbította.
A veszélyhelyzet ebben az esetben azt jelenti, hogy az adminisztratív teendők könnyebbé válnak, a körgátak, a töltések, a víz- és záportározók, a mederkotrások sokkal hamarabb valósulhatnak meg, mint normál esetben.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei veszélyhelyzet meghosszabbítását a kormány azzal indokolta: az év eleje óta tartó mérsékelten csapadékos időjárás hatására a vízgyűjtők nagy részén az átlagosnál kisebb a hóban tárolt vízkészlet, ez alól kivétel a Sajó-Hernád vízgyűjtő területe, ahol a február végi érték meghaladja a megszokottat, s a vízgyűjtőn belül főleg a Hernád vízrendszerében található jelentős vízmennyiség. Az árvízi veszélyeztetettség ezért egész tavasszal fennáll.
Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár arról szólt: megkezdődtek, zajlanak az árvízvédelmi beruházások, ezek első szakasza március végéig befejeződik, egy esetleges árvíz az idén már nem okozhat olyan károkat, mint az elmúlt évben. A gátak, körgátak végleges megépítése azonban további hónapokat vesz igénybe.
Az államtitkár megemlítette: a 7,3 milliárd forinton felül a vidékfejlesztési tárca költségvetéséből további 4,6 milliárd forintot fordíthatnak a bel- és árvízvédelmi munkákra a vízi társulások úgy, hogy a szakmai felügyeletet, valamint a pénzügyi kontrollt a vízügyi igazgatóságok biztosítják. Ugyanakkor uniós forrás is rendelkezésre áll árvízvédelmi munkákra - tette hozzá.
Szólt arról is, hogy az árvízzel fenyegetett Borsod-Abaúj-Zemplén megye több mint 90 településének árvízi védekezési tervet kell készítenie, erre a kormány településenként 3 millió forintot biztosít.
Nagy Anna kormányszóvivő azt mondta: az ország 12 vízügyi igazgatósága több mint 5.550 embert foglalkoztat közmunkásként, a vízi társulások pedig 3.600 ember foglalkoztatására kaptak lehetőséget. A tervek szerint később képzéssel is párosul ez a közfoglalkoztatási program, a közmunkások közül így többen munkavezetőként is dolgozhatnak, és a közmunkából át tudnak kerülni a rendes munka világába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!