Belföld

2011.02.23. 18:22

Újfehértót továbbra is veszélyeztetheti a belvíz

FMH - Az elmúlt hetek viszonylag kedvező időjárása ellenére sem szűnt meg a belvízi veszélyhelyzet Újfehértón; a tavaszi olvadás miatt a belvíz ismét lakóházakat önthet el a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

MTI

Az év első két hónapjának viszonylag csapadékmentes időjárása nyomán a talajvíz szintje átlagosan harminc centiméterrel csökkent a város különböző részein - mondta el Nagy Sándor független polgármester a településen szerdán tartott belvízvédelmi gyakorlatot követően az MTI-nek. 
Tavaly decemberben csaknem kétszáz házat fenyegetett a víz a településen, több családot ki kellett költöztetni az életveszélyessé vált ingatlanokból.
Az önkormányzati vezető szerint a jó jelek ellenére sem szűnt meg a veszélyhelyzet Újfehértón, az épületek környékén lefagyott víz olvadása esetén hasonló nagyságú és méretű elöntésekre lehet számítani tavasszal. 
Az igazi probléma a szakemberek szerint április végén jelentkezhet a településen, amikor teljesen kiolvad a föld, a talajvíz pedig elkezd vándorolni a magasabban és a mélyebben lévő területek között - mondta a polgármester. Hozzátette: a régi építésű vályog-, illetve sárfalú épületek átnedvesedett falai nehezen bírják a talajvíz szintjének változásait, mozogni kezdenek, így nagyobb repedések keletkezhetnek a házakon.
A víz az ingatlanok mellett a szilárd burkolatú utakban is nagy kárt tett: a Böszörményi utca több mint száz méteres szakasza teljesen tönkrement, ezen a részen a házak közvetlenül veszélyeztetve vannak - ismertette a városvezető. A településrészen hamarosan kiépül egy kétszáz méter hosszú csatornarendszer, amelynek segítségével távolabbi területekre vezethetik el a vizet.
Nagy Sándor az MTI kérdésére elmondta: folyamatosan érkeznek a bejelentések a károkról az önkormányzathoz, olyan károsodásról azonban egyik lakóház esetében sincs szó, amely további kiköltöztetéseket indokolna. December óta három családnak és egy egyedülálló férfinak, vagyis összesen 11 embernek kellett elhagynia az életveszélyessé vált otthonát. Az embereket konténerlakásokban és önkormányzati bérlakásokban, illetve rokonoknál helyezték el.
Komoly munkát igényel a károsodott ingatlanok felújítása, a műszaki szakemberek felmérése szerint pedig egy lakásba később sem költözhetnek vissza a lakók annak állapota miatt - közölte a polgármester. Tájékoztatása szerint a város eddig 15 millió forintot költött a belvízi védekezésre; az utakban, az úgynevezett belvízvédelmi műtárgyakban és az önkormányzati épületekben keletkezett károk elhárítása a becslések szerint több tízmillió forintba fog kerülni.
Ha tavasszal tényleges védekezésre nem lesz szükség, a helyreállítási költségek akkor is meghaladhatják a 30 millió forintot - fűzte hozzá Nagy Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!