Belföld

2011.02.16. 14:50

KDNP: a főváros békéjét védte meg a rendőrség

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a budapestiek büszkék lehetnek a rendőrségre, amely a főváros békéjét védte meg a melegfelvonulásról hozott keddi határozatával.

MTI

A kisebbik kormánypárt az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében üdvözölte, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megtalálta a szabadságjogok ütközését feloldó arányosság elvét. A rendőrség azzal, hogy a módosított útvonalon már nem engedélyezte a Meleg Méltóság Menetének továbbhaladását, lényegesen csökkentette annak veszélyét is, hogy a közrend, a közbiztonság sérüljön, és szélsőséges provokációnak legyenek kitéve "mind a büszke melegek, mind a békességre vágyó budapesti lakosok."     Többszázezer fővárosi család szabadidős programja és a tömegközlekedés biztosítása a kereszténydemokrata párt szerint olyan közérdek, amely nagyságrendekkel fontosabb, mint egy jóval szűkebb közösség artikulációja. Az embereknek a pihenéshez való joga és Budapest szempontjai messze többet jelentenek, mint a másság erőltetett felvonultatása - írták.  Hozzátették: a KDNP előtt természetesen minden ember egyenlő, de a gyülekezés szabadságát is korlátozhatja arányos társadalmi érdek.
A rendőrség keddi határozata szerint nemcsak a rendezvények megvalósíthatóságát kell biztosítani, hanem a rendezvényen részt nem vevők jogait is. A BRFK határozatában, amelyet a június közepére tervezett budapesti melegfelvonulás kapcsán adott ki, hangsúlyozta, hogy nem betiltotta a felvonulást; annak megtartását azért nem engedélyezik, mert a szervezők által módosított útvonal ellehetetlenítené a térség közlekedését. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Szivárvány Misszió Alapítvány a június 18-ra tervezett, a rendőrség által még 2010 szeptemberében tudomásul vett felvonulás előre egyeztetett, és az eredeti bejelentésben szereplő útvonalát a szervező (a Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca - Kossuth tér útvonallal) módosította, meghosszabbította.
Az alapítvány kedden keresetet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, amelyben arra kérték a bíróságot, hogy a Meleg Méltóság Menet útvonalának rendőrségi tiltó határozatát helyezze hatályon kívül. Az eljárás során az alapítványt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!