Belföld

2011.02.07. 11:45

Árvíz-belvízhelyzet - Újfehértón újabb családot költöztettek ki (frissülő hír)

FMH - A csapadékmentes időjárás ellenére még mindig 436 négyzetkilométer terület áll víz alatt Békés megyében. A Szabolcs megyei Újfehértón hétfőn ismét kiköltöztettek egy családot, ott már közel 600 házat veszélyeztet a belvíz.

MTI

Békésben 436 négyzetkilométernyi területet borít belvíz

A csapadékmentes időjárás ellenére még mindig 436 négyzetkilométer terület áll víz alatt Békésben; a tíz belvízvédelmi szakaszból Mezőberény térségében csökkentették a riasztás szintjét, így három szakaszon másodfokon, hatban pedig a legalacsonyabb szinten védekeznek - közölte a Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel hétfőn.

A hétfői napon 13 szivattyútelepet üzemeltetnek; a berendezések az elmúlt két napon kétmillió, tavaly december eleje óta pedig már csaknem 318 millió köbméter vizet szivattyúztak el.

Az önkormányzatok közül változatlanul 13 településen védekeznek. Háromban - Szarvason, Csorváson és Mezőberényben - másodfokon, 10-ben pedig első fokon küzdenek az elöntések ellen.

A belvízvédelmi munkálatokban az elmúlt napon 62 ember vett részt.

Szabolcsban újabb családot költöztettek ki

Összesen 576 lakóház van veszélyben a belvízi elöntés miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete az MTI-vel.

Eddig 29 embernek kellett elhagynia veszélyessé vált otthonát. Nagyecseden és Geszteréden egy-egy lakóház teljesen összedőlt, további tizennégy állapota életveszélyes.

Hétfőn egy asszonyt és három gyermekét kellett kiköltöztetni újfehértói vályogházukból, miután annak falai megrepedtek. Nagy Sándor, a település független polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a családot ideiglenesen önkormányzati bérlakásba költöztették. A Nyíregyházához közeli kisvárosban a november óta tartó védekezés alatt eddig 11 embernek kellett elhagynia otthonát.

A katasztrófavédelmi igazgatóság legfrissebb adatai szerint 18 településen van valamilyen fokú belvízi készültség a megyében. A tűzoltók 7 szivattyúval dolgoznak, s összesen 97 fő vesz részt a védelmi munkálatokban. Dombrádon, Újfehértón és Tiszabezdéden több utca forgalmát korlátozzák az elöntés miatt.

Az elmúlt napokban tapasztalt felmelegedés egyelőre nem emeli jelentősen a csatornák vízszintjét, mivel a napközben elolvadó jég éjszakára visszafagy - mondta a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese az MTI-nek. Kató Sándor tájékoztatása szerint az igazgatóság szivattyútelepei folyamatosan dolgoznak, s naponta átlag egymillió köbméter vizet emelnek át a befogadókba. A szervezet tizenkét belvízvédelmi szakasza közül háromban másod-, kettőben pedig elsőfokú készültség van érvényben.

Kató Sándor hozzátette: Szabolcsban nem változott a belvizes terület nagysága, továbbra is mintegy 400 négyzetkilométer van elöntés alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!