Belföld

2011.01.13. 12:45

Kolompár-per - Ügyészség: valótlan tartalmú számlák kibocsátása a vád

A Kolompár Orbán és társai ellen indított büntetőügy két vádpontjában is valótlan tartalmú számlák kibocsátása és pályázatokhoz történt felhasználása a vád - közölte Steigler Lászlóné Rédei Rita ügyész a Kecskeméti Városi Bíróságon zajló per csütörtöki tárgyalásán.

MTI

A kibocsátott számlákon feltüntetett gazdasági események nem történtek meg, vagy nem úgy történtek, ahogy azt a számlák tartalmazzák - hangsúlyozta az ügyész. 
Steigler Lászlóné Rédei Rita felszólalásának indokául elmondta: véleménye szerint a vádlottak és azok védői nem értik pontosan, hogy mi a vád tárgya.
"A vádemelés nem az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) feljelentése, hanem a nyomozás során feltárt, valótlan tartalmú számlák kibocsátása miatt történt" - fogalmazott az ügyész.  
Mátyásné Polereczki Éva bíró elmondta: egyetért az ügyész általi felvetésekkel, ezért nem fogja engedni, hogy a vádtól eltérő ügyet próbáljanak a bíróság előtt tisztázni. A bírói tanács elnöke már a szerdai tárgyalási napon felhívta a vádlottakat és védőiket arra: olvassák el a vádiratot és az abban foglaltakkal kapcsolatban tegyék fel kérdéseiket.
Az OFA és a Kolompár Orbán vezetésével működő Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet közötti elszámolás nem tárgya a pernek - mondta a bíró, aki hozzátette, hogy a büntetőügy keretében nem lehet polgári vitákat rendezni.
A vádirat szerint - két vádpont esetében is - valótlan tartalmú számlákat adott ki a Zor Kft., melynek a harmadrendű vádlott, Kolompár Orbán felesége az ügyvezetője. A pályázatokon elnyert pénzek elszámolásához is felhasználták a Kolompár Orbán és felesége 50-50 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaság által kibocsátott számlákat. A cég gazdasági tanácsadásról, takarításról, festésről is kiállított számlákat, de az eszközbeszerzéseket is a gazdasági társaságon keresztül bonyolította a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezet. Az OFA-tól a roma munkaerő-piaci szolgáltatóhálózat kialakítására elnyert 13 millió forintos összegből folyósított 7,2 millió forint egy részével valótlan tartalmú számlákkal számoltak el.
A másik vádpontban Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) még hivatalban lévő elnökét és társait jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, valamint az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével vádolja az ügyészség. A vádlottak az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot, összesen 145,5 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, s további 76,5 millió forintot kíséreltek meg megszerezni.
A csütörtökön meghallgatott tanú, aki 2000-től 2007 nyaráig dolgozott a Kiskunmajsai Cigány Érdekképviseleti Szervezetnél, részletesen válaszolt a bíró kérdéseire. Arra a kérdésre, miért vallotta azt a nyomozati szakban, hogy a pályázati pénzből festették ki a roma szervezet által is használt kiskunmajsai épületet, azt mondta: "azt kellett vallanom".
Kolompár Orbán és nyolc társa elleni per 2009 novemberében kezdődött, majd 2010 nyarán indult újra a kecskeméti bíróságon. Az eljárásban három ügyet egyesítettek. A vádlottakat jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűntettével, magánokirat-hamisítás vétségével, sikkasztás bűntettével, az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésével és a számvitel rendje megsértésének vétségével vádolja az ügyészség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!