Belföld

2011.01.04. 15:21

Elnapolták a Mal Zrt. elleni kártérítési pereket

FMH - Több felperes megrendülten beszélt az iszapkatasztrófáról, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. képviselője pedig vitatta a cég felelősségét a Fővárosi Bíróságon (FB) kedden megkezdődött négy kártérítési perben; a tárgyalásokat márciusra elnapolták. A négy perben hat kolontári, illetve devecseri lakos összesen mintegy 150 millió forintot követel a cégtől.

MTI

Az elsőként tárgyalt per két felperese egy 50 év körüli kolontári házaspár volt. A feleség elmondta, hogy október 4-én vonattal tartott hazafelé, mikor férje telefonált neki, hogy "kitört a vörösiszap, (...) a falu negyede odavan". 
A házaspár elmondása szerint otthonukat elborította a hordalék, házuk földszintjén minden tönkrement, csak a tetőtérből tudtak kimenteni néhány ingóságot, az ár betonkerítéseket döntött le, fákat csavart ki. A család két földje is teljesen hasznavehetetlenné vált, a háziállatok elpusztultak. 
"A következő sokk az volt, amikor hajnalban kitelepítették az egész falut" - mondta az asszony. 
Jelenleg a házaspár albérletben lakik, melynek díját fél évig a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fizeti. 
"Honvágyunk van, de tudjuk, hogy már soha nem térhetünk vissza otthonunkba, a házunkat lebontották. Elveszettnek érezzük magunkat" - mondta a betanított munkásként dolgozó asszony.  

A rokkantnyugdíjas, korábban nehézgépkezelőként dolgozó férj arról beszélt, hogy a katasztrófa látványa is borzasztó volt: "mint egy disznóvágás, mintha sűrű vér hömpölygött volna mindenütt a faluban". A házaspár könnyekkel küszködve beszélt a tárgyaláson a férj édesanyjának elvesztéséről, halálának körülményeiről; a 82 éves asszony holttestét a katasztrófa után két nappal találták meg a mentőcsapatok, 600 méterre a házától. 
A tárgyaláson elhangzott az is, hogy a házaspár eddig összesen kevesebb mint egymillió forint támogatást kapott, ebből 300 ezret a kolontári önkormányzattól, 170 ezret a Vasas Sportklubtól, 150 ezret a káralaptól, 116 ezret a biztosítótól, 100 ezret a Maltól, 80 ezret a biztosítók szövetségétől, 28 ezret pedig a Győri ETO-tól.   

Egy másik, hasonló kártérítési per keddi tárgyalásán az FB-n a károsultak hasonló eseményekről számoltak be. Házuk alsó szintjén két méter magasan állt az iszap, onnan csak a csillárt tudták kimenteni. Volt biztosításuk a házra, a biztosítótól ki is mentek kárfelmérésre, de szóban azt közölték, hogy úgysem fizetnek, hiszen ipari katasztrófa történt és arra nem vonatkozik a tulajdonosok biztosítása. A környéken mindenki így járt. 
"Az életünket fenekestül felforgatta ez a katasztrófa, hiányzik minden, amit az évek során építettünk" - mondta a tárgyaláson az egyik károsult.  
Az egyik felperes beszámolt arról is, hogy a katasztrófavédelem folyamatosan ajánlatokkal állt elő, számára érthetetlen jogszabályokkal teletűzdelt nyilatkozatokat íratott vele alá november 4-én és december 7-én, ám azt nem engedték meg, hogy az iratot aláírás előtt magával vigye és saját jogi képviselőjének is megmutassa.
A károsult a tárgyaláson elmondta azt is, hogy a házuk környékén minden ingatlant lebontottak, az ő háza is csak azért áll, mert nem írta alá a bontási engedélyt, ugyanis azt még elolvasásra sem adták oda neki. 

Magyar György, a károsultak egyik ügyvédje a tárgyalások után újságíróknak azt mondta: az állam jogi képviselői ígéreteket tesznek, nyilatkozatokat íratnak alá, de semmi nem történik, a károsultak még arra sem kapnak lehetőséget, hogy saját ügyvédjeiktől kérjenek segítséget. Megjegyezte, hogy a Mal Zrt.-vel korábban folytatott, sikerrel kecsegtető egyeztetések azért szakadtak félbe, mert azokat megtiltotta a katasztrófavédelmi biztos, csakúgy, mint a kifizetéseket.   
A Mal Zrt. ügyvédje, Ruttner György a tárgyalásokon azt hangsúlyozta, hogy a cég nagyon sajnálja a történteket, együtt érez az áldozatok hozzátartozóival és a károsultakkal, ám a felelősségét nem ismerheti el. Az alperes vitatja a kártérítési igény jogalapját, álláspontjuk szerint a Mal Zrt. az elvárható módon, a szabályok betartásával járt el, a katasztrófát vis maior okozta, elháríthatatlan természeti csapások, a sok csapadék, földrétegek elmozdulása. 
A cég jogi képviselője utalt arra, hogy az illetékes környezetvédelmi főfelügyelőség 9 nappal a katasztrófa előtt helyszíni ellenőrzést tartott a Malnál, és mindent rendben talált. Az ügyvéd kifejtette azt is, hogy a polgári törvénykönyv szerint a vörösiszap nem veszélyes anyag, azoknak a magánszemélyeknek a kárigénye pedig megkérdőjelezhető, akik beléptek az állami kárenyhítési programba, ugyanis ezekben az esetekben már az állam joga a kárigények érvényesítése. 
A bonyolult kártérítési perekben sokszor előbb a jogalapról dönt a bíróság, azaz arról, hogy jár-e egyáltalán kártérítés a felpereseknek, és ha a fellebbezések után ez a kérdés a felperesek javára dőlt el jogerősen, akkor egy új eljárásban vizsgálják a kár pontos összegét, mindez pedig általában sok évet vesz igénybe.  

A Mal Zrt. elleni kártérítési perek közül kedden négy kezdődött el a FB-n, azokban hat kolontári, illetve devecseri lakos összesen mintegy 150 millió forintot követel a cégtől.
Az iszapkatasztrófa miatt indított első kártérítési perben november 30-án tartott tárgyalást az FB. Abban az ügyben 20 millió forintot követel a devecseri felperes, akinek már jóval az első tárgyalás előtt, október 20-án ideiglenes intézkedésként 10 milliót megítélt az elsőfokú bíróság, ám a Mal fellebbezett a döntés ellen.
A Mal Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. A vörösiszap három települést öntött el, Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember halt meg, több mint százhúsz pedig megsérült. Devecserben több mint 200 ház vált lakhatatlanná, Kolontáron 34 épület lebontásáról döntöttek.

Dosszié az iszapömlésről itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!