Belföld

2011.01.28. 09:44

Árvíz-és belvízhelyzet - A Tisza rohamosan apad középső szakaszán

FMH - Két szakaszán megszüntette a belvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, de az elöntött területek nagysága még mindig több mint 400 négyzetkilométer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a szervezet védelemvezető-helyettese pénteken.

MTI

A Tisza rohamosan apad a középső szakaszon

A kiskörei vízlépcsőnél megkezdett duzzasztás hatására a Tisza középső szakaszán felgyorsult az apadás üteme: 24 óra alatt Kisköre-alsónál 40, Tiszaroffnál 29, Szolnoknál 16 centiméterrel csökkent a folyó vízszintje - közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője pénteken az MTI-vel.
A Zagyva, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó a teljes szakaszán apad, a Tarna felső szelvényeiben kisebb vízszintemelkedést észleltek - tette hozzá Lovas Attila vízügyi igazgató.   
Megszüntették az árvízvédelmi készültséget a Hármas-Körös jobb partján. Továbbra is elsőfokú készültséget tartanak fenn a Tisza mentén Doba és Lakitelek, valamint Fegyvernek és Csongrád között és a Zagyva torkolati szakaszán. A Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás között másodfokú készültség van érvényben. 
A védelemvezető jelezte: a Tisza gyors apadása lehetővé teszi, hogy péntek este megszüntessék a védelmi a készültséget a folyó teljes középső szakaszán, valamint a Zagyva torkolati szakaszán. 
A fagy és a hideg hatására tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, de még mindig 659 négyzetkilométert borít belvíz az igazgatóság működési területén. 
A vízgazdálkodási társulatok közül a mezőtúr-tiszazugi harmadfokú, további öt pedig másodfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn. Az igazgatóság működési területén lévő 104 önkormányzatból 47-nél van érvényben valamilyen készültség.

A Felső-Tiszánál két szakaszon megszűnt a belvízvédelmi készültség 

Két szakaszán megszüntette a belvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság, de az elöntött területek nagysága még mindig több mint 400 négyzetkilométer Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a szervezet védelemvezető-helyettese pénteken.
Kató Sándor elmondta: a napok óta tartó hideg időjárás és a fagy miatt a Beregben és a Kraszna bal partján már nincs szükség a riasztás fenntartására.
A tizenkét védelmi szakaszból tízben azonban továbbra is érvényben van az első- vagy másodfokú készültség. A védelemvezető-helyettes tájékoztatása szerint az elmúlt napokban a térségben 5-10 milliméter csapadék esett főleg hó formájában, s a várható kemény fagyok miatt a következő napokban sem számítanak a szakemberek a belvízhelyzet romlására.
Szabolcsban jelenleg több mint 400 négyzetkilométer van elöntés alatt, az önkormányzatok közül a korábbi 45 helyett már csak 33 tart fenn valamilyen készültségi fokozatot - tette hozzá a szakember.
A térség folyóin nem alakult ki árhullám; a Krasznán megszüntették az árvízvédelmi készültséget, a Lónyay-főcsatornán pedig várhatóan a következő napokban szüntethetik meg a jelenleg érvényben lévő elsőfokú riasztást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!