Belföld

2011.01.04. 11:43

A magyar kormány elismeri Irán jogát a nukleáris energia békés célú felhasználására

A magyar kormány elismeri Irán jogát a nukleáris energia békés célú felhasználására, de minden lehetséges fórumon felhívja az iráni felet a vonatkozó ENSZ biztonsági tanácsi határozatok betartására - tájékoztatta a Külügyminisztérium kedden az MTI-t.

MTI

A külügyi tárca tudatta: a bécsi iráni állandó ENSZ-képviselő levélben fordult több bécsi képviselethez, köztük az Európai Unió ottani delegációjához és a magyar delegációhoz, amelyben közelebbről meg nem nevezett iráni nukleáris létesítményekben teendő januári látogatásra hívja meg a címzetteket.
Az iráni fél javaslatáról a Külügyminisztérium egyeztet az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével és a többi tagállammal.
A magyar kormány elismeri Irán jogát a nukleáris energia békés célú felhasználására, de - azonosulva az Európai Unió e tárgyban megfogalmazott álláspontjával - minden lehetséges fórumon felhívja az iráni felet a vonatkozó ENSZ biztonsági tanácsi határozatok betartására. 
Magyarországnak kiemelt érdeke fűződik ahhoz, hogy az iráni nukleáris kérdésben nemrégiben újraindult tárgyalások eredményesek legyenek - olvasható a közleményben.
Az iráni külügyi szóvivő kedden megerősítette: Irán meghívta a nyugati hatalmak és a fejlődő országok egyes képviselőit, hogy látogassanak el atomenergetikai létesítményeibe.
Korábban az AP amerikai hírügynökség arról számolt be, hogy betekintést nyert abba a levélbe, amelyben Ali Asgar Szoltaníje, a bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnél (NAÜ) akkreditált iráni nagykövet a január 15-16-i hétvégét javasolta az iráni látogatás időpontjaként és találkozót helyezett kilátásba "magas rangú hivatalos" személyekkel is.
Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő kedden megerősítette ezeket a sajtóértesüléseket, és közölte, hogy a meghívás az atomprogramról folyó tárgyalásokban részt vevő hat hatalom - az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Németország - bizonyos tagjainak, illetve egyes EU-, illetve el nem kötelezett országoknak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez akkreditált nagyköveteinek szól.
Számos ország gyanúja szerint Teherán atomfegyver létrehozásán dolgozik polgári célúnak mondott nukleáris programjának leple alatt. A nemzetközi közösség fő követelése ezért az, hogy Irán állítsa le urándúsító programját, ezt azonban Irán mindeddig kategorikusan elutasította és azt hangoztatta, hogy nukleáris programja kizárólag békés célú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!