Belföld

2010.12.20. 13:05

A bizottság támogatta a közszférában dolgozókról szóló törvényjavaslatokat

FMH - Támogatta a közszférában dolgozókra vonatkozó törvényjavaslatokat az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága hétfői, budapesti ülésén.

MTI

A bizottság kormánypárti többséggel általános vitára alkalmasnak találta a köztisztviselők jogállásáról szóló törvény, továbbá a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosítását kezdeményező javaslatokat. 
Kósa Lajos, Tarlós István és Kovács Zoltán fideszes képviselők a köztisztviselők jogállását érintő indítványukban egyebek mellett azt kezdeményezik, hogy az államigazgatáshoz hasonlóan a közigazgatásban is legyen lehetőség jövő évtől a munkáltató általi indoklás nélküli elbocsátásra. A közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény módosításával pedig azt javasolják, hogy kinevezéssel nem, csak megbízással lehessen vezetői beosztást ellátni a jövőben a közalkalmazotti körben: magasabb vezetői, illetve vezetői feladat ellátása megbízással történjen legfeljebb ötéves időtartamra. 
A szocialista Gúr Nándor az MTI-nek kifejtette, a közszférában dolgozókra vonatkozó törvénymódosítási javaslatokkal a szocialisták nem értenek egyet. A fő problémát abban látják, hogy a javaslat parlamenti elfogadása esetén már a köztisztviselők is két hónap alatt indoklás nélkül elbocsáthatók lesznek, a közalkalmazottak tekintetében pedig olyan szabályozási rendszereket kíván bevezetni a javasolt módosítás, amely a vezetői szintek pótlékait illetően hozna komolyabb változásokat. Ez a szocialisták szerint átláthatatlan, másrészt nehezen kezelhető, mert a felelősség és a kiegészítő források nincsenek szinkronban egymással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!