Belföld

2010.11.03. 15:03

Lázár János: változik a különadóról szóló elképzelés

FMH - A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Lázár János szerdán szakszervezeti vezetőkkel egyeztetett a 98 százalékos különadó kapcsán. Lázár közölte: biztosan változik az eredeti elképzelés.

MTI

Az érdekképviseletek vezetői konkrét javaslatokkal érkeztek az előterjesztést jegyző politikushoz, és egységesen a különadó szabályainak módosítását kérték. Lázár János közölte, az egészen biztos, hogy változik az eredeti elképzelés. A különadó ügye a Fidesz elnökségének délutáni ülésén is témaként szerepel.A kormánypárt frakcióvezetője a Képviselői Irodaházban külön-külön folytatott megbeszélést hat szakszervezet képviselőjével. A találkozók után hangsúlyozta, a Fidesznek nem az a szándéka, hogy a közszolgálati jogviszonnyal rendelkező munkavállalókat büntesse az elvonásokkal, hanem azokat a magas rangú állami vezetőket, "igazi nagykutyákat" szeretnék "elkapni", akik idén több tíz- vagy százmillió forintos nagyságrendű végkielégítéshez jutottak. Nem volt olyan érdekképviselet, amelyik ezt ne fogadta volna el - fűzte hozzá.
Lázár János közölte, a szakszervezetek javaslatait összefoglalja, és azokat a Fidesz elnökségének szerda délutáni ülésén ismerteti. Az egyeztetési folyamat végére pedig úgy tenne pontot, hogy kérni fogja az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács összehívását várhatóan péntekre vagy hétfőre, és szeretné, ha ott megállapodás születne az érdekelt felek között abban, hogyan tudják a törvény hatálya alól kivenni azokat, akiket a jogalkotói szándék nem kíván büntetni - mondta.
Kijelentette: az egészen biztos, hogy lesz változtatás az eredeti elképzeléshez képest. "A szakszervezetek győztek meg igazából arról, hogy erre mindenféleképpen szükség van. (...) Azt szeretném, hogy ha az érdekképviseleteknek az álláspontja érvényesülne; ez össztársadalmi ügy, ez mindannyiunknak fontos ügy, és nem pártpolitikai kérdés" - tette hozzá. Részleteket egyelőre nem ismertetett, azt azonban kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy az általa jegyzett három törvényjavaslatról hétfőn akár már szavazás lehet az Országgyűlésben.
Lázár János elsőként Mendrey Lászlóval, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnökével találkozott. Az érdekképviseleti vezető a megbeszélés után azt mondta, a frakcióvezető nyitott a PDSZ kéréseire a 98 százalékos különadó közalkalmazottakra vonatkozó szabályozásának módosítása ügyében.
Mendrey László tájékoztatása szerint az egyeztetésen többféle megoldásról is szó esett. A PDSZ alapvetően azt támogatja, hogy a 98 százalékos különadó kétmillió forintos összeghatárát emeljék meg. "Reméljük, hogy lesz megegyezés, ez csütörtök reggel fog kiderülni" - mondta a szakszervezeti elnök.
A másik pedagógus-érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt javasolta, hogy továbbra is azon törvények alapján járjanak a közszférában a végkielégítések, amelyek 18 éve működnek.
Galló Istvánné, a szakszervezet vezetője emellett hangsúlyozta, azt támogatják, hogy ha a törvényi előírásokon felül a munkáltató nagyobb végkielégítést adna a dolgozónak, azt sújtsa különadó. Mint mondta, az irreálisan magas végkielégítések ellen tiltakoznak, ugyanakkor tartanak attól, hogy a különadóról szóló jogszabály jelen formájában a közszféra dolgozóit is sújtaná, pedig esetükben ez a törvényhozónak sem szándéka. Hozzátette, nem tudják elfogadni azt sem, hogy a különadó vonatkozzon a szabadságmegváltásra és a felmondási időre.
A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) vezetői - Varga László elnök és Fehér József alelnök - azt mondták, kompromisszumkész a Fidesz frakcióvezetője különadószabályok módosítása ügyében.
Fehér József hangsúlyozta: az egyik fő indítványuk az, hogy aki munkából nyugdíjba megy, annak a javadalmazása semmilyen módon ne kerüljön a 98 százalékos különadó hatálya alá. Szavai szerint Lázár János támogatni tudja ezt a javaslatukat.
A SZEF álláspontja szerint ugyanakkor azokat sem érintheti a különadó, akiknek valamilyen ok miatt megszűnik a jogviszonyuk, és juttatásuk törvényben meghatározott.
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint sem lehet a törvényesen járó juttatásokat szankcionálni, az érdekképviselet ugyanakkor azzal a céllal egyetért, hogy a kirívó, elfogadhatatlan kifizetések ne történjenek meg még egyszer. Hozzáfűzte, javaslatukat értékhatár-függetlenül tették meg, szerintük ugyanis nem az értékhatár dönt, hanem az, hogy törvény szerint kapja-e valaki a juttatást, vagy sem.
Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a Lázár Jánossal való találkozó után kiemelte: "bármelyik cégnél dolgozó munkavállaló, aki a Munka törvénykönyve szerint, vagy a mindenkire érvényes kollektív szerződés szerint kap juttatást, az biztos, hogy nem ütközik a jó erkölcsbe".
A jelenlegi 2 millióról 3,5 millió forintra emelné a 98 százalékos különadó összeghatárát a Munkástanácsok Országos Szövetsége. 
Palkovics Imre, az érdekképviselet elnöke, miután megbeszélést folytatott a Fidesz frakcióvezetőjével, azt mondta, szervezetük azt nem támogatja, hogy a közalkalmazottakat általában kivegyék a különadó rendszeréből. A szakszervezeti vezető szerint "világbotrány lenne", ha megmaradna a 98 százalékos különadó 2 millió forintos összeghatára, de nem is számít arra, hogy ez így történne.
A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Fidesz frakcióvezetője megállapodott abban, hogy a felsőoktatásban a nyugdíjba menő professzorok, docensek esetében a végkielégítések után nem kell különadót fizetni - közölte Kis Papp László, az FDSZ elnöke a találkozó után. 
 Az érdek-képviseleti vezető tájékoztatása szerint a felsőoktatás adminisztratív munkaköreiben 3,5 millió forintos összeghatárt javasolt a különadót érintően Lázár János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!