Belföld

2010.11.12. 16:03

Belügyminisztérium: a jövőben sem oszlathatnak tömeget külföldi rendőri alakulatok Magyarországon

A Belügyminisztérium (BM) szerint a rendészeti tárgyú törvények módosítása sem ad lehetőséget arra, hogy külföldi rendőri alakulatok tömeget oszlassanak Magyarországon.

MTI

A tárca pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint hazánkban külföldi rendőri egység tömegoszlatásban nem vehet részt, és ezen nem változtat az egyes rendészeti tárgyú törvények módosítását célzó kormányjavaslat elfogadása sem. "A Jobbik parlamenti frakciója által benyújtott módosító indítvány olyasmit tiltott volna meg, amire a törvényjavaslat egyáltalán nem ad lehetőséget" - írják.
Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese a képviselőcsoport csütörtöki ülése azt közölte: a kormánytöbbség a szakbizottságban sok más indítványukkal együtt azt az előterjesztést is leszavazta, amely megtiltotta volna, hogy külföldi rendőri alakulatokat Magyarországon akár tömegoszlatás céljából is igénybe lehessen venni. A párt ezért jövő kedden az Országház előtt tüntet a rendészeti tárgyú törvények módosítása ellen.
"A Belügyminisztérium elkötelezett a rend fenntartásában, ehhez a jelenlegi törvények, a szakmai ismeretek és a rend biztosításában résztvevő egységek felkészültsége megfelelő, tehát semmilyen külföldi erő igénybevételére nincs szükség" - tudatta válaszul a minisztérium közleménye. A tárca kitér arra is, hogy a törvénytelen tömegoszlatások ideje "az áprilisi választásokkal lejárt".
 A BM egyúttal felhívja a figyelmet, hogy a kormány intézkedésének eredményeként a 2006. őszi tömegoszlatások során elkövetett jogsértések áldozatai kártérítést kaptak az elszenvedett sérelmekért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!