Belföld

2010.11.15. 16:45

Az OVB nem támogatja az MSZP népszavazási kezdeményezéseit

FMH - Az Országos Választási Bizottság (OVB) nem adott zöld utat az MSZP magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos népszavazási kezdeményezéseinek, és annak a népi kezdeményezésnek sem, amely az új alkotmányról szólt volna.

MTI

A testület hétfői ülésén nem hitelesítette az ellenzéki párt által benyújtott egyik minta-aláírásgyűjtő ívet sem.
A népszavazási kezdeményezések hitelesítést azért tagadta meg a testület, mert a kérdések szerinte nem voltak egyértelműek, illetve volt közöttük megtévesztő is.
A határozatok nem jogerősek, a döntések ellen az Alkotmánybírósághoz (Ab) lehet fordulni. Az Ab soron kívül dönt a jogorvoslatról.
Az OVB ülésén részt vevő Korózs Lajos szocialista politikus a döntések után az MTI-nek azt mondta: az Alkotmánybírósághoz fordulnak valamennyi határozattal kapcsolatban. Mint fogalmazott, "nincs megállás, megyünk tovább, ha kell Strasbourgig megyünk".
A népszavazási kérdések közül egyet az MSZP-s delegált tag, Litresits András mellett támogatott Pozsár-Szentmiklósy Zoltán (a parlament által választott tag) és Szabó Miklós (LMP) is. A népi kezdeményezést pedig hármuk mellett a Jobbik delegáltja, Borbély Andrea is támogatta. A népi kezdeményezés - amelyet magánszemélyként Molnár Csaba, az MSZP Demokratikus Koalíció platformjának tagja nyújtott be - aláírásgyűjtési ívén az áll: "Kezdeményezzük, hogy az Országgyűlés az új alkotmányt - annak kihirdetése előtt - bocsássa népszavazásra".
A kérdések, amelyeket három szocialista elnökségi tag nyújtott be, így szóltak: "Egyetért-e ön azzal, hogy a magánnyugdíj-pénztári kifizetéseket az Állam (Kormány) semmilyen módon, még átmenetileg sem vonathatja el?" "Egyetértenek-e azzal, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjat törvény nem módosíthatja - még időlegesen sem - nyugdíjjárulékra?" "Egyetért-e ön azzal, hogy az állampolgárok magán-nyugdíjpénztári tagdíjait kizárólag az általuk kiválasztott magánnyugdíjpénztár kezelheti?"
Mesterházy Attila pártelnök a kezdeményezéseket korábban indokolta, hogy "itt és most" akarnak megálljt parancsolni a kormány "agresszív politikájának", de ezt a parlamentben nem tudják megtenni.
Ügydöntő népszavazást legalább 200 ezer választópolgár kezdeményezésére kell tartani. Ha az országos népszavazást el kell rendelni, az eredményes ügydöntő népszavazás alapján hozott döntés kötelező az Országgyűlésre. 
Országos népi kezdeményezést legalább 50 ezer választópolgár támogató aláírásával nyújthatnak be, az országos népi kezdeményezés arra irányulhat, hogy az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdést az Országgyűlés tűzze a napirendjére. Az országos népi kezdeményezésben megfogalmazott kérdést az Országgyűlés köteles megtárgyalni, ám nem köteles a kérdésben meghatározott szándék szerint döntést hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!