Belföld

2010.10.18. 18:28

Rogán: az ágazati különadók 2012-ig érvényesek

A kormány által beterjesztett válságadó, azaz ágazati különadó, a három ágazat profitjának egységesen ötven százalékát érinti - mondta a törvénytervezet expozéjában az előterjesztő Rogán Antal, a Fidesz képviselője.

MTI

A válságadók, azaz az ágazati különadók kivetésére azért kényszerül az új kormány, mert a 2010-es költségvetésben "közel 500 milliárd forintos lyuk tátong", és az idei 3,8 százalékos hiány teljesítéséhez szükség van a válságadókra - indokolta a törvénytervezet benyújtását a Rogán Antal.
 Az ágazati különadók három évre, 2010-re, 2011-re és 2012-re szólnak és három szektort, a távközlést, az energiaszolgáltatókat és a kereskedelmi áruházláncokat érintik - tette hozzá a Fidesz képviselője.

 "Az előző kormányok idején az adót rendszerint a magyar kisemberek, valamint a magyar kis- és középvállalkozások fizették. Az új kormány idején azoknál marad több pénz, akik eddig a legtöbb adót fizették, és azok fognak adót fizetni, akinél eddig a legtöbb profit keletkezett" - indokolta a törvénytervezet előterjesztője.
Rogán Antal úgy vélte: a különadó azért méltányos, mert a kivetés alapja nem a nyereség, hanem az árbevétel, így nemcsak a költségvetés céljai teljesülnek, de az egyes piacokon, illetve alpiacokon a semlegesség is érvényesül.
Az energiaszektorban, ahol a kisvállalkozások nem jellemzőek, az adókivetés lineáris, a másik két ágazatban az adókivetés progresszív módon történik.
 Rogán Antal szerint támogatható a költségvetési bizottság módosító javaslata, amely szerint a távközlési különadónál adómentesek legyenek azok a kis kábelszolgáltatók, amelyek árbevétele nem éri el a százmillió forintot.
  Az adó alól nem lehet kibújni, mert az a kapcsolt vállalkozásokra is kiterjed - rögzítette Rogán Antal.

Fidesz: az ágazatok nem hárítják át a különadót a fogyasztókra

 A megadóztatni tervezett szektorok nem fogják áthárítani a különadót a fogyasztókra - jelentette ki Szijjártó Péter, az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvényjavaslat összevont általános és részletes vitájában, hétfőn este a Parlamentben. Szijjártó Péter a Fidesz-frakció nevében szólva pontokba szedte, hogy a megadóztatni tervezett szektorok miért nem hárítják át az adót a fogyasztókra. Ismertetése szerint az energiaellátókra jelenleg ár-moratórium van érvényben, a mobil szolgáltatók körében pedig "gyilkos az árverseny", ezért nem tudják az adót áthárítani. A kereskedelmi áruházláncok nevében pedig a saját szervezetük, a Magyar Kereskedelmi Szövetség támogatta az adót, hogy hozzájáruljon a válságból való kilábaláshoz.
 Szijjártó Péter támogató véleményeket idézett, így a MOL elnök-vezérigazgatójáét, az E-on-ét, és a CBA láncét. Közlése szerint ez utóbbi úgy véli, hogy az szja-csökkenés miatt a fogyasztóknál maradó pénz annyi többletvásárlást gerjeszt, hogy abból ki lehet majd fizetni a különadót.

MSZP: szemfényvesztés, hogy nem a fogyasztók fizetik meg a különadót

Az MSZP szerint az érintett szektorok át fogják hárítani a különadót a fogyasztókra. Erről a szocialista Puch László és Baja Ferenc beszélt az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvényjavaslat összevont általános és részletes vitájában, hétfőn este a Parlamentben.
 Puch László úgy vélte, hogy a korábbi tapasztalatik alapján a különadó 65 százaléka jelenik majd meg az árakban, ez burkolt 1-1,5 százalékos áfa-emelést jelent.
 Kifogásolta, hogy az adó a költségvetés bevétele lesz, holott az energiaszektorból beszedett adóból energia-megtakarítási programokat lehetne indítani, illetve folytatni. Példaként a házak hőszigetelését, a panelprogramot említette. Felvetette, hogy ha nem lesznek strukturális reformok, akkor 2013-tól nem lesz, ami pótolja a megszűnő új adókat.
Baja Ferenc szerint a demokrácia intézményrendszerének felfüggesztése az, hogy ilyen horderejű törvényt képviselői indítványban terjeszt be a kormány, hogy ne kelljen egyeztetnie az érintettekkel. Kifogásolta, hogy a kormány a távközlés megadóztatásával nem várta meg az Európai Unió döntését. Mint mondta: ha az tiltás lesz, akkor csökkenni fog a kormány tekintélye.
Szólt arról is, hogy az évi 308 milliárd forintos válságadó-bevétel az szja és a társasági adó csökkentését kompenzálja, egyúttal a jövedelmeket a szegények oldaláról a gazdagabbak felére rendezi át. Kétségét fejezte ki az iránt, hogy a megadóztatottak ne hárítanák át az adót a fogyasztókra, mint mondta: ez szemfényvesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!