Belföld

2010.10.28. 13:09

Orbán számít az európai munkaadók és munkavállalók együttműködésére

A jövő év első felében, amikor Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnökének tisztét, Orbán Viktor miniszterelnök számít az európai munkaadók és munkavállalók együttműködésére.

MTI

A kormányfő az Európai Unió csütörtöki brüsszeli érdekegyeztető csúcstalálkozóján rendkívül kedvezőnek nevezte, hogy a válságból kilábalás idején Magyarország és Lengyelország követi egymást a soros elnöki pozícióban, mivel a közép-európai országok 1990-ben már sikeresen kezeltek egy olyan válságot, amely kétszer olyan súlyos volt, mint a mostani - tájékoztatta a miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter az MTI-t.
Mint a szóvivő közleményében olvasható, a csúcstalálkozón az Európai Unió politikai vezetői, az európai szakszervezeti konföderációk és a nagy európai munkaadói szervezetek képviselői ültek tárgyalóasztalhoz. 
Orbán Viktor a közlemény szerint elmondta, hogy az 1990-es válság megoldásában kiemelt szerep jutott a munkaadóknak és a munkavállalóknak, így a jelenlegi válságból való kilábalás során is számít az együttműködésükre. A miniszterelnök a mostani időszak egyik legfontosabb tanulságának azt nevezte, hogy nem lehet azokkal az eszközökkel kezelni a válságot, amelyek magát a  válságot okozták.
Hozzátette, hogy ezért alapszik teljesen új gondolkodásmódra és új gazdaságpolitikára a nemzeti együttműködés rendszere Magyarországon.
Az unió érdekegyeztető csúcstalálkozóján az európai munkaadói szervezetek és a szakszervezetek is támogatták Orbán Viktor azon céljait, amelyek a foglalkoztatás növelését és a társadalmi szolidaritás erősítését helyezik a szervezet következő soros elnökségének fókuszába.
A tájékoztatás szerint a magyar miniszterelnök a csúcson elmondta, hogy a nehéz helyzetben lévő térségek és társadalmi csoportok felzárkóztatásáért növelni kell az európai társadalmak összetartó erejét és olyan növekedésbarát gazdaságpolitikát kell folytatni, amely nem csak egyensúlyt teremt, hanem  alkalmas nagyon sok új munkahely létrehozására is. Orbán Viktor hozzátette, hogy a roma közösség óriási munkaerő-tartalékot jelent, így az Európai Uniónak olyan romastratégiát kell alkotnia, amely a foglalkoztatásra helyezi a hangsúlyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!