Belföld

2010.10.14. 10:22

Károly Róbert Főiskola: félévente kellene ellenőrizni a zagytározókat

FMH - A Károly Róbert Főiskola szakértői most is vizsgálódnak a vörösiszap-katasztrófa helyszínén, az intézmény dékánja, Bíró Tibor pedig közölte: legalább félévente fel kellene mérni repülőről a három magyarországi zagytározó állapotát.

MTI

Magyarországon három helyen tárolnak a timföldgyártásnál keletkezett vörösiszapot: az ajkai tározón kívül a mosonmagyaróváriban és az almásfüzitőiben.
A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola szakértői a napokban már adatgyűjtő repülést végeztek a tíz napja megsérült ajkai tározónál, csütörtökön pedig a két másik vörösiszap-tározót mérik fel. A gátak állapotát és az iszap helyzetét is különlegesen nagy pontosságú speciális lézerműszerekkel rögzítik, így az újabb felmérés esetén már az egészen kis elmozdulások is láthatóvá válnak.
Bíró Tibor elmondta, hogy legalább félévente szükség volna újabb repülőről elvégzett mérésekre ahhoz, hogy a gát elmozdulását felismerjék, és az esetleges kedvezőtlen változásokat, gátszakadásokat előre jelezzék. A mérések gyakorisága függhet egyebek mellett az időjárástól, a hidrológiai ciklustól és a talajvíztől - tette hozzá a szakember.
Arra a kérdésre, hogy milyen költségei vannak a méréseknek, egyelőre nem tudtak válaszolni a főiskolán.
Az MTI-vel korábban közölték, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Károly Róbert Főiskola szakértőit bízta meg az ajkai zagytározó gátszakadása következtében kialakult károk légi felmérésével.
A gyöngyösi főiskola ugyanazt a technológiát alkalmazza, amelyet korábban is sikeresen használt a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa hatásainak feltérképezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!