Belföld

2010.10.09. 09:17

Iszapömlés - Kezd helyreállni a Marcal pH értéke

FMH - Az ecetsav után a gipsz vízbe keverésével is felhagytak a Marcalon, mivel a folyó pH értéke mostanra 8,5 alá csökkent, azaz természet közeli tartományban van - közölte az MTI-vel szombat délelőtt Janák Emil, az Észak-dunántúli Vízügyi és Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője.

MTI

Janák Emil az MTI-nek küldött közleményében azt írta, hogy a Marcal felső szakaszáról érkező gipsz további oldódását légbefúvásos technológiával biztosítják. A vizet azért dúsítják levegővel, hogy az ülepedésre hajlamos gipsz hatékonyabban feloldódjon.
Tájékoztatása szerint a Koroncót Rábapatonával összekötő közúton a Marcal-hídnál a lezárást feloldották, mivel pénteken a veszélyes savazási tevékenység megszűnt, a helyszínen tárolt anyagokat elszállították. Jelenleg mérik a víz pH-értékét és levegőt fújnak a vízbe, amely a közlekedőkre nem jelent veszélyt. 
Közölte: a pH-értékek és egyéb jellemző paraméterek mérése folyamatos, a következő napokban a területen egyéb beavatkozás nem várható.
A Marcal alsó szakaszára a Bakonyból lefutó mellékvízfolyásokból megkezdődött az élet visszatelepülése - tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!