Belföld

2010.10.25. 14:16

Büntető- és polgári pereket indít az MSZP, ha elfogadják a magán-nyugdíjpénztári változásokat

Büntető- és polgári pereket indít az MSZP, ha az Országgyűlés elfogadja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket érintő törvényjavaslatokat - jelentette be Szanyi Tibor, aki szerint hárommillió rendbeli, bűnszövetségben elkövetett hivatali sikkasztásról van szó.

MTI

Az MSZP elnökségi tagja hétfői sajtótájékoztatóján bűncselekménynek, sikkasztásnak nevezte "azt, amire az Országgyűlés kétharmados kormányoldala készül". Hangsúlyozta: sikkasztás az, amikor valaki a rábízott értéket eltulajdonítja vagy azzal sajátjaként rendelkezik.
Szanyi Tibor véleménye szerint - a büntetőjogi kategóriákat végignézve - ez egy halmazati eset: "hárommillió rendbeli hivatali sikkasztás bűnszövetségben". Mint mondta, ezért mellékbüntetésként kiszabható a hivatalvesztés, és a politikai jogok gyakorlásának felfüggesztése is.
Kiemelte: bármi a kormány indoka, ami történik, az akkor is sikkasztás. Szavai szerint megáll az a vélekedésük, hogy a kabinet valójában a MOL részvényeinek a megvásárlásához keresi a fedezetet.
"Olyan oligarchák kezére akarja juttatni a kormány a magán-nyugdíjpénzári befizetéseket, akiknek csak felszínesen tudjuk a kilétét, igaz, az egyiket nemrég ki is tüntették" - fogalmazott.
A szocialista politikus megismételte, hogy az összes parlamenti és jogi eszközt igénybe veszik annak érdekében, hogy a kormány vonja vissza a magán-nyugdíjpénztárakkal kapcsolatos indítványait. Megjegyezte, a jog is a segítségükre van, ugyanis sikkasztás esetében a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha a sikkasztó felfedi saját tevékenységét, azt megszünteti és visszaállítja az eredeti rendet.
Szanyi Tibor arra hívta fel a figyelmet, hogy a jogi mellett morális kérdéseket is felvet a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak elvonása. A szocialista politikus több olyan mondatot is felolvasott a Fidesz választási programjával, amelyek szerinte ellentétesek az előterjesztéssel. Példaként említette a Fidesz azon ígéretét, mely szerint "nem engedik, hogy az állami nyugdíj mellett szolgáltatást biztosító magán-nyugdíjpénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek".
Súlyos európai alapjogokat is érint az a művelet, amellyel a Fidesz és a  KDNP eltéríti a munkavállalóktól levont magán-nyugdíjpénztári tagdíjat. Emlékeztetett arra, hogy az uniós alapjogok megsértése esetén az Európai Unió szankciókat is alkalmazhat Magyarországgal szemben.
A szocialista politikus kérdésre válaszolva közölte, biztosan benne, hogy az érintett hárommillió munkavállaló közül több százezren állampolgári jogon perelnek a jogos tulajdonuk védelmében, de várhatóan az MSZP is több tucat pert indít.
Az MTI azon kérdésre, hogy az MSZP kik ellen indít pert, azt felelte: a törvényjavaslatokat megszavazó képviselők, pártok, és a kormány ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!