Belföld

2010.10.20. 17:09

Az EP meghosszabbítaná a szülési szabadság minimális időtartamát

FMH - Az Európai Parlament szerdán elfogadta azt a jelentést, amely támogatja, hogy a szülési szabadság minimális időtartamát 14 hétről 20, száz százalékban fizetett hétre hosszabbítsák meg az Európai Unió minden országában.

MTI

A témáról tervezett jogszabály uniószerte elfogadott minimális előírásokat állapítana meg, amelytől a kedvezőbb szabályokat alkalmazó tagállamok eltérhetnének.
A jelentés plenáris vitájában Gurmai Zita (MSZP) hangoztatta: elfogadhatatlan, hogy a gyermekvállalás pénzügyi hátránnyal járjon a szülők számára. 
Magyarországon jelenleg 24 heti, a fizetés legalább 70 százalékával támogatott szülési szabadság jár - emlékeztetett az EP sajtószolgálata.
A képviselők azt is támogatták, hogy a tagállamok kéthetes apasági szabadságot vezessenek be. 
A parlament támogatná azt az előírást is, hogy a munkáltató a terhesség kezdetétől legalább a szülési szabadságot követő fél évig nem bocsájthatja el a kismamát. A szülő nőnek jogában állna visszatérni korábbi állásába vagy egy azzal fizetésben, szakmailag és a feladatokban egyenértékű munkába. 
A képviselők által elfogadott módosítás szerint a terhes nőket nem kötelezhetnék éjszakai munkavégzésre, illetve túlórára a szülés időpontját megelőző tíz hétben és a szoptatás alatt, ha ez veszélyt jelenthet az anyára vagy a gyermekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!