Belföld

2010.09.07. 15:11

Agysérülés okozta az Afganisztánban megsérült katona halálát

Az élettel össze nem egyeztethető, súlyos agysérülések okozták a kedd reggel elhunyt Kolozsvári György halálát - mondta el a Honvéd Kórház megbízott főigazgatója Hende Csaba honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor altábornagy, vezérkari főnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a tatai laktanyában, az Afganisztánból hazatért katonák visszafogadó ünnepsége után.

MTI

Grósz Andor kiemelte, a zászlós közel tíz napon át kiemelt ellátást kapott, 24 órás orvosi és ápolási felügyelet alatt állt, a legkorszerűbb eljárásokkal próbálták gyógyítani.
Kolozsvári Györgyöt szeptember hetedikei hatállyal posztumusz hadnaggyá léptette elő és hősi halottá nyilvánította a honvédelmi miniszter, a parancsot a visszafogadó ünnepségen hirdették ki.

Részvétét  fejezte ki kedden elhunyt Kolozsvári György zászlós hozzátartozóinak az Egyesült Államok nagykövete, Eleni Tsakopoulos Kounalakis kedden. "Mély szomorúsággal hallottam a hírt a bátor magyar katona haláláról, aki a magyar konvojt Afganisztánban ért augusztus 23-i támadás óta kritikus állapotban volt. Legmélyebb együttérzésemet fejezem ki az elesett katona hozzátartozóinak" - áll a nagykövetség által az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Eleni Tsakopoulos Kounalakis azt írta, hálásak a magyar kormánynak, a magyar honvédségnek és a magyar népnek a hozzájárulásért és az áldozatokért, amelyeket ebben a létfontosságú erőfeszítésben hoz.
Kolozsvári György zászlós az afganisztáni magyar missziót ért augusztus 23-i támadásban sérült meg életveszélyesen.
Az ázsiai országban szolgáló tartományi újjáépítési csoport (PRT) hazatérő katonáit szállító egyik konvojt ért támadásban esett el Pappné Ábrahám Judit is, akit posztumusz hadnaggyá léptettek elő, és a Magyar Honvédség hősi halottjává nyilvánítottak. Két bajtársa pedig súlyos sérüléseket szenvedett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!