Belföld

2010.08.17. 14:48

Nem hoztak határozatot a metrókocsik ügyében

FMH - A Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága keddi ülésén csak tájékozódott a metrókocsik ügyében, határozatot nem hozott, mert arra nem volt jogkörük - tudatta Lakos Imre elnök.

MTI

Bár a városüzemeltetési és gazdasági bizottság közösen kezdte meg ülését, a gazdasági bizottság arra hivatkozva, hogy soha nem tárgyalt az Alstom-metrók ügyéről, levette napirendjéről a pont megtárgyalását.
Ez után a gazdasági bizottság önálló ülésén meghallgatta az Alstom és a BKV képviselőit az Alstom-üggyel kapcsolatban. Tomasitz István, a BKV jogi igazgatója arról tájékoztatta a bizottságot, hogy a közlekedési társaság nem kapott írásos megkeresést arról, hogy mondja fel a szerződést az Alstommal.
Guba János a DBR Metró Projekt Igazgatóság képviseletében elmondta azt is, hogy a BKV a feltárt jogi megoldások közül azzal ért egyet, hogy működjenek együtt az Alstommal annak érdekében, hogy a cég megszerezhesse a végleges típusengedélyt.
Deák László, az Alstom magyarországi képviselője a bizottságot arról tájékoztatta, hogy a francia vállalat határidőre beadta a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz (NKH) a fellebbezést, és biztosak abban, hogy a hatóság pozitív döntést fog hozni. 
Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Egyesület (VEKE) szóvivőjének azon kérdésére, hogy az Alstom a magyar jogszabályokhoz igazítja-e a fékrendszerét, azt válaszolta, hogy erről csak akkor nyilatkoznak, ha megszületik az NKH határozata. Újságíróknak Deák László az ülés előtt ezzel kapcsolatban ugyanakkor elmondta: az Alstom nem változtat a szerelvényeken, mert azokkal semmi baj nincs, továbbra is a derogációt (mentességet) kérik a magyar jogszabályok alól.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság július 30-án jelentette be, hogy elutasította az Alstom 2-es metróvonalra szánt szerelvényeinek végleges típusengedélyét. A Fővárosi Önkormányzat ezt követően összehívta a gazdasági és városüzemeltetési bizottságot, hogy tárgyalják meg az ügyet. Az Alstom augusztus 10-én közölte, hogy fellebbezést nyújtott be az NKH-nak az elsőfokú, nem jogerős döntés ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!