Belföld

2010.08.09. 11:36

Feketén dolgoztatták az állványról lezuhant férfit

A munkavédelmi felügyelőség vizsgálata szerint feketén dolgozott a szombathelyi Savaria mozi külső felújításában közreműködő alvállalkozónál az a férfi, aki még augusztus elsején munkavégzés közben lezuhant az állványról, és súlyos sérüléseket szenvedett.

MTI

Hafner Miklós, a regionális munkaügyi és munkavédelmi felügyelőség igazgatóhelyettese  elmondta: vizsgálatuk még nem zárult le ugyan, de azt már megállapították, hogy a férfi azon a napon, amelyen a baleset történt, nem volt bejelentve az őt foglalkoztató alvállalkozónál.
"A munkavédelmi eljárás során szervezett munkává minősítettük a munkavállaló foglalkoztatását, és ennek nyomán a munkavédelmi szabályok megszegése miatt a munkáltatóval szemben a jogszabályok szerint tudunk eljárni" - fűzte hozzá.
A szombathelyi Agora Savaria Filmszínház külső felújítását a belvárosi rekonstrukció részeként fővállalkozóként a ZÁÉV Zrt. végzi, megbízásából a külső vakolat lebontásán egy nagybaracskai kft. dolgozik.
A balesetet szenvedett 26 éves vaskúti férfi a födémre épített állványról levert vakolatot szállította el talicskával, amikor az valószínűleg megbillent, a munkás pedig elveszítette az egyensúlyát, és négy méter magasból a mélybe zuhant. Súlyos, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba.
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást.
Hafner Miklós a baleset utáni napon az MTI-nek azt mondta: a munkahelyi baleset a leesés elleni védelem hiánya miatt következett be, ugyanis a födémkorláton csak egy műanyag szalag volt kihúzva, ami nem nyújtott kellő védelmet. Hozzátette: a baleset megelőzhető lett volna, ha a födém szélére kellő szilárdságú, kétsoros korlátot építenek.
Az MTI tudósítója az építkezés helyszínén azt látta, hogy a korlátot azóta már felszerelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!