Belföld

2010.07.05. 14:58

Egy nyomozás a vasárnapi gárdatüntetés után

FMH - A Budapesti Nyomozó Ügyészség egy férfi ügyében nyomoz hivatalos személy elleni erőszak miatt a vasárnapi rendezvényen történtekkel összefüggésben - közölte hétfőn a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

MTI

Skoda Gabriella azt mondta: az illető a rendőri kiemeléskor egy rendőr karját megfogta, megrántotta, ekkor a rendőr elesett. A főügyészség most azt vizsgálja felvételeken, hogy a történtek alapján megáll-e a gyanúsítás a férfival szemben.
A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap este azt közölte: aznap egy egyesület által szervezett és bejelentett, az előzetes információk szerint a bíróság által jogerősen betiltott magyar gárda korábbi eseményeihez külsőségeiben és tartalmában is erőteljesen hasonlító demonstráció előkészületére tettek kísérletet Budapesten.
A rendőrség ezért fokozott ellenőrzést rendelt el, amelynek során a bíróság által jogerősen betiltott magyar gárda jelképeinek viselése és más szabálysértések miatt 23 embert állítottak elő. 
Mint írták, a rendőrség törvényes és szakszerű biztosításának és fellépésének eredményeként rendbontás nem történt. A rendezvény végén a jelenlévők szabadon elhagyták a helyszínt és békésen távoztak. "A rendőrség, új vezetésével ma bebizonyította, hogy fenntartja a törvényes rendet és biztosítja az állampolgárok részére a nyugalmat" - tartalmazta a BRFK vasárnap esti közleménye.
Az Erzsébet téren vasárnap mintegy 600 ember gyűlt össze, akik árpádsávos, jobbikos és nemzeti színű zászlókat lobogtattak. 
A megemlékezés apropója az volt, hogy éppen egy évvel korábban, 2009 július 4-én az Erzsébet téren mintegy 200 gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a magyar gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett. A rendőrség akkor megtiltotta a rendezvényt, mint ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. Késő estig 184 embert állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik elnökét is. Az Erzsébet téren összegyűlteket a rohamrendőrök körbevették és távozásra szólították fel. Miután ennek nem tettek eleget, könnygázzal kezdték oszlatni a tömeget. Folyamatos volt a kiszorítás és a dulakodás a demonstrálók és a rendőrök között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!