Belföld

2010.07.30. 10:06

Belvízgondok Hajdúböszörményben

FMH - Hajdúböszörményben már másodfokú készültség van a belvíz miatt, egyre nagyobb a gond - közölte Kövér Renáta, a város polgármesteri hivatalának sajtóreferense pénteken.

MTI

Kiss Attila polgármester rendkívüli ülésre hívta össze a helyi védelmi bizottságot, mert a csapadékos időjárás miatt olyan utcákban is pincéket öntött el a víz, ahol eddig ez nem fordult elő. Az önkormányzatnak három utcából is jelezték, hogy szivattyúzásra lenne szükség a feltörő víz miatt.
A talajvíz magas szintje ezen kívül a köztemetőben is súlyos gondokat okoz: a mélyen fekvő területen folyamatos szivattyúzásra van szükség, hogy a víz ne öntsön el sírokat. Mint mondta, nincs tudomásuk arról, hogy temetést kellett volna elhalasztani a belvíz miatt.
A problémák mielőbbi megoldására szakemberek segítségét veszi igénybe az önkormányzat, illetve érvényben marad a június 1-jén elrendelt másodfokú belvízvédelmi készültség - mondta.
Kiss Attila polgármester arról tájékoztatta az MTI-t: egész évben komoly gondot okozott a belvíz a városban, hiszen hét hónap alatt az éves csapadékmennyiség másfélszerese hullott le a városban és környékén.
Rövid távú megoldásként - mint mondta - nagy teljesítményű szivattyúkat helyeztek üzembe a város talajvíz által leginkább érintett területein, valamint a szennyvízberuházás munkálatainak keretében a kivitelező cég vákuumos talajvízszint csökkentő eljárást indított el. 
Problémát okozott az is, hogy a Déli-Lucernás nevű városrészben a talajvíz szintjét egy épülő áruház alapozása tovább növelte. Az önkormányzat szakemberek bevonásával tárgyalt a kivitelezővel, aki vállalta, hogy a leendő áruház mellett 500 méter hosszan és 2,5-3 méter mélyen megépít egy vízelvezető rendszert, amely a vizet a Brassó-ér irányába fogja elvezetni. Kiss Attila szerint ez enyhítheti a mélyen fekvő terület belvízi kitettségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!