Belföld

2010.07.07. 15:35

A főügyészség sem függeszti ki a nemzeti együttműködés nyilatkozatát

FMH - Nem függeszti ki az ügyészség a nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot épületeiben - közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája szerdán.

MTI

Az álláspontjukat eddig nyilvánosságra hozó független alkotmányos intézmények többsége a nyilatkozat politikai jellege miatt elzárkózott annak közzétételétől, a Köztársasági Elnöki Hivatal nem indokolta a kérés elutasítását.
"Az ügyészség nem lát lehetőséget arra, hogy az ügyészi szervezet épületeiben kihelyezze az Országgyűlés politikai nyilatkozatát. Az Alkotmány szerint ugyanis az ügyészek nem folytathatnak politikai tevékenységet" - írta kétmondatos közleményében a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája.
A nemzeti együttműködésről szóló politikai nyilatkozatot június 14-én fogadta el a parlament.
A múlt pénteken kihirdetett, szombaton hatályba lépett kormányhatározat az államigazgatási szervek és a Magyar Honvédség katonai szervezetei, a katonai igazgatás területi szervei számára kötelezővé teszi, hogy a feladatuk ellátása során használt középületekben méltó és jól látható helyen ki kell helyezniük a parlament által elfogadott nyilatkozatot. A kormány a határozatában felkérte többek között a köztársasági elnököt, az Országgyűlés elnökét, az Alkotmánybíróság elnökét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az országgyűlési biztosokat, az Állami Számvevőszék elnökét, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, a bíróságok elnökeit és az ügyészségek vezetőit, hogy a feladatuk ellátása során használt középületekben gondoskodjanak a nyilatkozat megfelelő kihelyezéséről. 
Az Alkotmánybíróság hétfőn jelezte: nem tud eleget tenni a nemzeti együttműködés nyilatkozatának kifüggesztésére vonatkozó kérésnek, miután az alaptörvény kimondja, hogy az Alkotmánybíróság tagjai a testület hatásköréből adódó feladatokon kívül politikai tevékenységet nem folytathatnak, a politikai nyilatkozat kihelyezése pedig az Alkotmánybíróság épületében politikai tevékenységnek minősül. 
Ugyancsak hétfőn jelezte a Köztársasági Elnöki Hivatal, hogy amíg Sólyom László mandátuma tart, addig nem függesztik ki a hivatalban a nyilatkozatot. Ez a feladat már a következő államfőre vár.
Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács keddi tájékoztatása szerint a bírósági épületekben sem lesz kifüggesztve a nyilatkozat, miután a politikától független igazságszolgáltatás nem vállalhat szerepet egy politikai nyiltkozat közzétételében.
A négy ombudsman közösen dönt majd, a Magyar Nemzeti Bank hétfőn annyit közölt: megfontolják a kérést.
A Parlament és a képviselői irodaház épületében a kormányhatározatnak megfelelően rövidesen kifüggesztik a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!