Belföld

2010.06.16. 04:36

Nagy Imrére és mártírtársaira emlékeznek

FMH - Országszerte megemlékeznek ma az 1956-os mártír miniszterelnök, Nagy Imre és mártírtársai kivégzéséről, újratemetéséről.

MTI

Orbán Viktor miniszterelnök reggel háromnegyed 8-kor beszédet tart a Szabadságharcosokért Közalapítvány megemlékezésén Budapesten, a Kozma utcai Kisfogház Emlékhelyen. A rendezvény résztvevőit Boross Péter volt miniszterelnök, a közalapítvány elnöke köszönti.
Az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökének, Nagy Imrének és mártírtársainak újratemetése emléknapja alkalmából ma 9 órakor Nagy Imre szobránál a fővárosban a Vértanúk terén koszorúzási ünnepség lesz. Az emlékműnél Sólyom László köztársasági elnök, Schmitt Pál, az Országgyűlés elnöke és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes helyez el közös koszorút.
Megemlékezést és koszorúzásokat rendez Debrecen önkormányzata és a Nagy Imre Társaság Hajdú-Bihar megyei szervezete is. Koszorúzásokat tartanak a Kossuth utcában 16 órakor Nagy Imre emléktáblájánál és fél ötkor Szilágyi József 1956-os mártír emléktáblájánál a Péterfia utcában. A debreceni Belvárosi Közösségi Házban Szilágyi József a bírái előtt címmel irodalmi és dokumentum-összeállítást mutatnak be.
A Nagy Imre-perben elítélték és 1958. június 16-án kivégezték a néhai miniszterelnökön kívül Gimes Miklós újságírót és Maléter Pál honvédelmi minisztert. A vád egyebek mellett a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés volt.
Szilágyi Józsefet, Nagy Imre miniszterelnöki titkárságvezetőjét egy külön perben ítélték halálra, és 1958 áprilisában kivégezték. A Nagy Imre-perben szintén vádlott volt Losonczy Géza, Nagy Imre államminisztere, aki a börtönben, miután éhségsztrájkba kezdett, máig tisztázatlan körülmények között halt meg 1957 decemberében.
1989. június 16-án a Nagy Imre-per áldozatait újratemették, a budapesti Hősök terén tartott megemlékezés után a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájában helyezték őket örök nyugalomra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!