Belföld

2010.06.15. 12:25

Fidesz-elnökség június 25-én nevezi meg államfőjelöltjét

A Fidesz elnöksége június 25-én teszi meg javaslatát a frakciónak a köztársaságielnök-jelölt személyére; Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz-frakció találkozót kezdeményez Balogh Andrással, az MSZP államfőjelöltjével. A Fidesz Bihari Mihályt jelöli az Alkotmánybíróság egyik tagjának.

MTI

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke a párt keddi elnökségi ülésén hozott döntéseket ismertetve újságírók előtt elmondta: egyelőre hatnál is több személy jöhet szóba államfőjelöltnek, a párt elnöksége a végleges döntést június 25-én terjeszti a frakció elé.
A politikus neveket nem kívánt mondani, ezzel kapcsolatban kiemelte: az elnökség nem bírja egyik jelölt felhatalmazását sem arra nézve, hogy nevét nyilvánosságra hozza.
 Közölte azt is, hogy kezdeményezik, a Fidesz-frakció hívja meg egyik ülésére Balogh Andrást, az MSZP államfőjelöltjét, mert szeretnének a döntés előtt tájékozódni. Bejelentette azt is, hogy a miniszterelnök is kezdeményez egy vele való találkozót.
Kósa Lajos az alkotmánybírák jelöléséről annyit mondott: a Fidesz az egyik üres posztra Bihari Mihály volt alkotmánybírót, a testület volt elnökét jelöli. A másik alkotmánybírósági tagra majd akkor tesznek javaslatot, ha az Országgyűlés elfogadja a jelölés új szabályait.
A személyi ügyekről szólva Kósa Lajos bejelentette azt is, hogy a párt július 10-e körül nevezi meg főpolgármester-jelöltjét. Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor tavaly e poszt várományosaként Tarlós Istvánt nevezte meg, Kósa Lajos úgy reagált: még nincs testületi döntés, de Orbán Viktor többször elmondta, Tarlós István jelölését támogatja. Az ügyvezető alelnök úgy látja, a Fideszen belül nincs is más érvényes jelölés, nem tud arról, hogy valaki szeretne más, alternatív jelöltet megnevezni.
Kósa Lajos tájékoztatása szerint az elnökségi ülésen téma volt az önkormányzati választásra való felkészülés. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a Fidesz és szövetségesei július közepéig megnevezik polgármesterjelöltjeiket és a közgyűlési képviselőjelöltjeiket.
Szerinte a legfontosabb küzdelem a fővárosban lesz majd, hiszen itt van jelen leginkább a "gyurcsányi örökség".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!