Belföld

2010.06.15. 13:18

Felmentették Szabó Lorándot

Jogerősen felmentette Szabó Lorándot, Dombóvár volt szocialista polgármesterét hivatali visszaélés és személyes adattal való visszaélés vádja alól a Legfelsőbb Bíróság (LB) - erősítette meg az LB szóvivője Szabó Loránd jogi képviselőjének tájékoztatását az MTI-nek.

MTI

A Legfelsőbb Bíróság keddi határozatával helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla januári ítéletét.
 A pótmagánvád szerint Szabó Loránd egy neki, mint feljelentőnek kézbesített ügyészségi határozatot a városházán fénymásoltatott, és továbbküldte egy helyi önkormányzati képviselőnek, valamint a masiktv.hu internetes oldal készítőjének. A pótmagánvádló szerint azzal, hogy hozzájárulása nélkül az ő személyes adatait tartalmazó határozatot másoknak továbbította, a volt polgármester megsértette személyes érdekeit, ez hátrányosan befolyásolta pedagógusi tekintélyét, erkölcsi megbecsülését.
A Tolna Megyei Bíróság első fokon Szabó Lorándot bűnösnek találta hivatali visszaélés és személyes adattal visszaélés bűntettében, ezért 120 ezer forint pénzbírságra ítélte.
A Pécsi Ítélőtábla azzal indokolta a felmentést, hogy a fénymásolás és a határozat megküldése nem számít a hivatalos személyhez, hivatali minőséghez fűződő jogok társadalmi rendeltetésével ellentétes gyakorlásának. A személyes adatokkal való visszaélés vádja alól azért mentették fel, mert a bűncselekmény alanya az adatvédelmi törvény alapján adatkezelő vagy adatfeldolgozó személy lehet, ő pedig csupán adatbirtokos volt. Az ítélőtábla szerint továbbá a volt polgármester nem okozott hátrányt, és nem szerzett jogtalan előnyt.
 Szabó Loránd ellen, aki 2009. júniusban lemondott tisztéről,  jelenleg - a most zárult eljárástól függetlenül -  vesztegetés és sikkasztás vádjával folyik büntetőper a Tolna Megyei Bíróságon, a perben augusztusban várható elsőfokú ítélet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!