Belföld

2010.06.28. 10:47

Az LMP egyik államfőjelöltet sem támogatja

FMH - Az LMP parlamenti képviselőcsoportja egyik köztársaságielnök-jelöltet sem kívánja támogatni szavazatával a keddi államfőválasztáson.

MTI

Schiffer András frakcióvezető azt követően nyilatkozott, hogy Schmitt Pál, a Fidesz-KDNP államfőjelöltje részt vett az ellenzéki képviselőcsoport ülésén.
Az LMP frakcióvezetője elmondta: Schmitt Pál szerepfelfogásával kapcsolatban komoly alkalmassági aggályaik merültek fel.
Úgy gondoljuk, hogy főként akkor, amikor kétharmados túlsúllyal rendelkezik egy pártszövetség a parlamentben, roppant fontos, hogy olyan elnöke legyen a Magyar Köztársaságnak, aki kellő eréllyel tud ellensúlyt képezni adott esetben a kormányzati hatalommal szemben - szögezte le Schiffer András.
Hozzátette: ennek nem felel meg az, hogy egy jelölt azt mondja, nem kíván ellensúly lenni, hanem motorja akar lenni a kormányzati tevékenységnek. Azt várnánk el a köztársasági elnöktől, hogy tisztában legyen azokkal az alkotmányos eszközökkel, amelyekkel ezt az ellensúlyszerepet meg tudja tölteni tartalommal - fogalmazott, furcsállva, hogy Schmitt Pál a Fidesz-KDNP-frakció előtt kritizálta Sólyom László jelenlegi köztársasági elnök egyeztetési gyakorlatát.
Mint mondta, Schmitt Pál - a szerinte egyébként jó hangulatú találkozón - kijelentette, esküjéhez és az alkotmány betűjéhez fog ragaszkodni megválasztása esetén. Ez - értékelte Schiffer András - "kis elmozdulás" ugyan ahhoz képest, amit a kormánypárti frakciószövetség tagjainak mondott, "de nem elégséges". 
Utalt arra, hogy a szocialisták jelöltjével a múlt héten folytattak megbeszélést, és Balogh Andrást alkalmasnak találták, ugyanakkor a rendszerváltás előtti és utáni időszak közötti különbségtételhez való viszonya "nem győzte meg őket".
A két meghallgatás summázata ezért az, hogy az LMP-frakció egyik jelöltet sem kívánja szavazataival támogatni a keddi államfőválasztáson - összegzett.
(Az LMP Sólyom Lászlót javasolta újraválasztani államfőnek, de ajánlóívéhez nem tudta a hivatalos jelöléshez szükséges számú aláírást csatolni.)
Schiffer András elmondása szerint egyébként a házelnököt az LMP-frakcióhoz elkísérő Lázár János fideszes frakcióvezető "általános, de talán sokat mondó" indoklásként azt mondta, ma más a helyzet, mint 2005-ben, ami szerinte más típusú köztársasági elnököt kíván, mint az öt évvel ezelőtti. Schiffer András tájékoztatása szerint Lázár János nem illette bírálattal Sólyom László tevékenységét, érzékeltette ugyanakkor, hogy Schmitt Pál habitusában markánsan más államfő lenne, mint a jelenlegi elnök, és azt képviselte, hogy "egy célhoz több út vezet".   
Schiffer András újságírói kérdésre azt válaszolta: amikor először értesült arról, hogy Horváth Csaba, a szocialisták főpolgármester-jelöltje nyílt levélben kérte őt egy közös, független főpolgármester-jelölt támogatására, "hekkelésnek" vélte a hírt. Hozzátette, az LMP várhatóan július 5-én megnevezi önálló jelöltjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!