Belföld

2010.06.14. 15:09

Az államfő aláírta a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn aláírta a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt.

MTI

Az Országgyűlés június 8-án, név szerinti szavazás során fogadta el a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, amely alapján már idén ősztől kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselő-testületek. A név szerinti voksolást a Jobbik kérte.
A képviselők közül 258-an szavaztak igennel, 93-an nemmel. Az előterjesztésre igennel szavazott a Fidesz- és KDNP-frakció, az MSZP és a Jobbik képviselői viszont elutasították azt. A zárószavazáson nem vettek részt a Lehet Más a Politika (LMP) képviselői, mert nem értenek egyet a törvénnyel.
A kihirdetése napján hatályba lépő jogszabály rögzíti, hogy az új szabályokat már a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek 2010-es általános választásán alkalmazni kell.

A Jobbik hétfőn arra kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a kisebb önkormányzati képviselő-testületekről szóló törvényt, hanem kérjen előzetes normakontrollt a jogszabályról. Az ellenzéki párt szerint antidemokratikus torzulásokat eredményez, ha életbe lép az új szabályozás.
 A Jobbik több országgyűlési képviselője hétfőn egy temetési autóval érkezett a déli harangszó ideje alatt a Sándor-palotához, amelynek tetejére egy koszorúval is ellátott koporsót tettek. A jármű elé egy transzparenst feszíttetek ki, amelyre az volt írva: "Önkormányzatiság - élt 20 évet".


Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes a Köztársasági Elnöki Hivatal előtt az önkormányzatiságot temető performansszal összekötött sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Fidesz a győztes mindent visz elve alapján, alkotmányellenesen, úgy módosítaná már idén ősztől a helyhatósági választásokat, hogy ellehetetlenítené a civileket és a kisebb pártokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!