Belföld

2010.06.15. 11:41

Áram és fedél nélkül Szabolcsban, vihar után

FMH - A hétfő délutáni vihar súlyos károkat okozott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol közel 2300 lakóház és mintegy száz önkormányzati tulajdonú épület rongálódott meg.

MTI

Szakolyban 150 milliós a kár

Mintegy 150 millió forint kárt okozott a hétfő esti vihar a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szakolyban - közölte Pásztor Sándor (független) alpolgármester az MTI-vel. A 2.800 lakosú településen egy háromtagú családnak kellett elhagynia otthonát, róluk az önkormányzat gondoskodott. Az alpolgármester tájékoztatása szerint az önkormányzati tulajdonban lévő épületekben a becslések szerint 15-20 milliós kár keletkezett, ezek állapotát jelenleg statikus vizsgálja.
Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy a Teleház tetejét az utcára sodorta a szél, az óvoda udvarára a két házhellyel távolabb lévő lakóház teljes tetőszerkezetét "tette le". A Zrínyi utcában szinte minden második háznak részben vagy egészben hiányzik a teteje, több épületnél kidőlt az utcára néző tűzfal. Az életveszélyessé vált lakásoknál a tűzoltók a fóliázást egyelőre nem tudják elkezdeni. Ahhoz előtte le kell vágni a légvezetéket, ami az áramszolgáltató feladata.
Pásztor Sándor elmondta: a megtépázott lakóházak kilencven százalékát sikerült még hétfő este fóliával betakarni, a munkálatokat kedd reggel fejezték be a lakók és a tűzoltók. Szakolyban jelenleg nincs áram és víz, az elektromos szolgáltatás nem tudni, hogy mikor áll helyre, a vizet lajtoskocsival szállítják a közeli Nyíradonyból.
Szűcs Gabriella, a helyi önkéntes tűzoltóság vezetőjének közlése szerint a településről és környékéről több mint 250 kárbejelentés érkezett a tűzoltókhoz, csak Szakolyban mintegy száz káresemény történt.

Hajdú-bihari gyorsmérleg: 1686 megrongálódott építmény

Az eddigi gyorsmérleg szerint 1686 építmény rongálódott meg Hajdú-Bihar megyében a hétfő esti orkánszerű viharban - közölte Mándi László mérnök ezredes, térségi katasztrófavédelmi igazgató kedden az MTI-vel. Tájékoztatása szerint Hajdúböszörményben, Tégláson, Hajdúhadházon és Hortobágyon 1580 magántulajdonú lakóépületben és 40 önkormányzati intézményben okozott kárt a vihar: feltépett bádogtetők, lehullott cserepek, összetört tetőgerendázat, megroggyant tetők jelzik a vihar útját.
Ezen túlmenően Hajdúböszörményben 66 önkormányzati lakás is károsodott; a károk összegszerű felmérése jelenleg is tart - tette hozzá az ezredes.

 Szabolcsban súlyos károkat okozott a vihar

A térségi katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Pernyák Sándor tűzoltó ezredes kedden elmondta: az eddigi bejelentések alapján 54 településen regisztráltak károkat. Hozzátette: 94 ember ideiglenes elhelyezését kellett megoldani, mivel néhány épület lakhatatlanná vált.
Az elektromos hálózat tönkrement, 33 településen nincs áramszolgáltatás - közölte az ezredes. A borsodi egységekkel megerősített szabolcsi tűzoltók azon dolgoznak, hogy helyreállítsák az érintett településeken az áramszolgáltatást és az ivóvízellátást.
Az óriási vihar fákat csavart ki és utakat zárt el, számos településen tönkretette az elektromos hálózatot, háztetőket sodort el. Balkányban, Szakolyban, Nyírbátorban és Geszteréden a legsúlyosabb a helyzet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!