Belföld

2010.05.11. 05:43

Nagyobb védelmet szeretnének az orvosoknak, nővéreknek

A Magyar Kórházszövetség (MKSZ) egységes és szervezett fellépést sürget az egészségügyi intézményekben elharapódzott erőszak ellen, ugyanis háromnaponta éri rendőri beavatkozással végződő inzultus munkavégzés közben az orvosokat, nővéreket - olvasható a keddi Népszabadságban.

MTI

A statisztikák szerint az év első negyedében 35 alkalommal, vagyis durván háromnaponta ért valamilyen támadás – garázdaság vagy testi sértés – orvost vagy ápolónőt. A pszichiátriai, a sürgősségi, a geriátriai, a gyermekosztályokon és a szakrendeléseken dolgozókat éri a leggyakrabban inzultus. Nincsenek biztonságban az orvosi várókban, illetve a folyosókon sem a fehér köpenyesek.

Az Európai Munkakörülmények Szervezet felmérései szerint az egyes szakmák közül az egészségügy a legveszélyeztetettebb a fizikai, valamint a pszichikai erőszak szempontjából.

Hogy mennyire komoly ez a probléma, jelzi az is, hogy az MKSZ úgy érezte, foglalkozniuk kell vele. A szakmai szervezet Harmat Györgyöt, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatóját kérte fel a helyzet "menedzselésére".

Szervezete azt szeretné elérni, hogy a közfeladatokat ellátók a jelenleginél jóval nagyobb védelmet kapjanak a társadalomtól, például a kórházi dolgozók bántalmazóinak legalább akkora legyen a büntetési tételük, mint a rendőrverőknek. A kórházszövetség ezen túl tréningekkel, illetve különféle "belsőépítészeti megoldásokkal" próbálja mérsékelni az orvosok és ápolók elleni agresszív viselkedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!