Belföld

2010.05.19. 14:27

A megszokás és a GPS a rendőrök fő ellensége

Jelentős gondot okoznak a megszokásból vezetők és a műholdas helymeghatározóval (GPS) utazók az M1-es sztráda lezárása után a Győr megyei rendőröknek.

MTI

Elkerülő út nincs, sok külföldi megszokásból, esetleg GPS-sel utazik, ezek az eszközök pedig nem tudnak arról, ha egy utat az áradás miatt lezártak, így tulajdonosukat akár többször is blokkolt útvonalra irányíthatják - mondta Perjámosi István alezredes, a megyei főkapitányság autópálya-alosztályának vezetője, hozzátéve, a terelőutak jelentős része nincsen a külföldiek számára is értelmezhető jelekkel kitáblázva.
Megjegyezte: munkatársainak számos - adott esetben itt kevesek által beszélt - nyelven, például románul, bolgárul, törökül kellene megértetniük magukat a járható utat kereső sofőrökkel.
Mint mondta: nehezíti a helyzetet, hogy a Budapest felé utazók számára nincsen alternatív útvonal; a 81-est "egyszerűen elmosta a víz", így Székesfehérvár felé nem lehet kerülni, ahogy az elöntött Bőny felé sem vághatnak le a vezetők.
Perjámosi István megemlítette: bonyolítja a helyzetet, hogy a hétvégén, pünkösd miatt a szokásosnál kétszer erősebb forgalomra kell számítani, s ennek nagyja az M1-est választaná - ha nem lenne lezárva egy szakasz a Cuhai-Bakony-ér áradása miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!