Belföld

2010.04.12. 12:35

Vizsgálatot indít az adatvédelmi biztos az eredmények közzétételével kapcsolatban

Jóri András szerint a vasárnapi választások alkalmával a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jogot érintő visszásság állt elő, ezért az adatvédelmi biztos vizsgálatot indít az előzetes választási eredmények közzétételével összefüggésben.

MTI

Az adatvédelmi biztos irodája ezt hétfőn közölte az MTI-vel.
Mint írták, a biztos szerint a közérdekű adatok megismeréséhez fűződő alkotmányos jogot érintő visszásság állt elő, mivel a választók nem értesülhettek időben a választás előzetes eredményeiről, amelyek közérdekű adatok.
"Ezzel szemben alternatív, megbízhatatlan csatornákon keresztül adatokhoz lehetett jutni, ahelyett, hogy a hivatalos információs rendszer alapján, közszolgálati médiumokon keresztül tájékozódhattak volna a választók" - szögezte le.
Az adatvédelmi biztos, mivel szerinte az alkotmányos jog érvényesülése "nehézségekbe ütközött és a törvény értelmezése lehetőséget ad a visszásságra", hivatalból vizsgálatot indít az előzetes választási eredményekről való tájékoztatás jelenlegi szabályozásával és gyakorlatával kapcsolatban annak érdekében, hogy a jövőben a hasonló visszásság elkerülhető legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!