Belföld

2010.03.15. 09:47

Felvonták a nemzeti lobogót, nem volt atrocitás

FMH - A fővárosi Kossuth téren hétfőn délelőtt felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját, ezzel megkezdve a március 15-i ünnepségsorozatot.

MTI

 

Az ünnepi eseményen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke.
A rendezvényen részt vettek a kormány tagjai, állami vezetők, a pártok egy részének képviselői, a diplomácia testület tagjai.
Az SZDSZ és az MDF még pénteken azt közölte az MTI megkeresésére, hogy képviselteti magát az ünnepségen. Az MSZP politikusai ott voltak a zászlófelvonáson. A KDNP tudatta, politikusai nem vesznek részt az ünnepi zászlófelvonáson, a Fidesz hétfői tájékoztatása szerint politikusai nem vettek részt az ünnepségen.
A Kossuth Lajos teret kordonnal zárta le a rendőrség, a kordon mögött rendőrautók állnak. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vértanúk tere felőli részén lehetett - a detektoros kapun áthaladva - a Kossuth térre bejutni.
Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói arról számoltak be, hogy a kordonon kívül tartózkodók közül többeknél árpádsávos zászló, vagy libát ábrázoló kendő van. A kordonon kívülről folyamatos bekiabálással, füttyülésekkel zavarták meg a zászlófelvonást. Többi között az a bekiabálás volt hallható: "hazaáruló!", "börtönbe!", "Hagyó, talicskatoló".

A lobogó felvonása után feloldotta a Kossuth tér környékén az útlezárásokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), így már helyre is állt a közlekedés. A BRFK közleménye szerint az esemény során rendőri intézkedésre nem került sor, rendkívüli esemény nem történt.

Békés ünneplés a Múzeumkertben

Megtöltötte a Múzeumkertet és a környező utcákat a hétfőn 11 órakor kezdődő ünnepi műsor közönsége, akiknek sorai között az MTI tudósítója szép számmal látott kisgyermekes családokat is.
A Közös tavaszunk című műsort megtekintő látogatókat a hideg és az erős szél sem zavarta abban, hogy végignézzék a Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Egyházi Géza fellépésével, valamint kétszáz táncos és a hagyományőrző huszárok részvételével zajló műsort.
A Múzeum körút két végét - a Kálvin tér és az Astoria felől - idén nem fémkordonokkal, hanem szalagkordonnal zárták le, és azokon átvizsgálás nélkül bárki szabadon átkelhetett.
A Múzeumkertbe azonban csak azok léphettek be, akiknek előtte átvizsgálták a táskáját. Üveget vagy egy méternél hosszabb zászlórudat nem vihetett be senki, a beléptetést itt tűzszerész jelvényt viselő rendőrök biztosították.
A környéken egyenruhás és civil ruhás rendőröket egyaránt látni lehetett, de lényegesen kisebb számban, mint a korábbi években. 
A Nemzeti Múzeumhoz többségében fiatalok érkeztek, és sokan magukkal hozták gyerekeiket is. A hangulat a korábbi évekhez képest sokkal békésebb volt, bekiabálásokat sem lehetett hallani. Az ilyenkor megszokott utcai mobil perec-, lufi, és zászló árusok szabadon kínálhatják portékáikat.
A tömegben egyébként csak elvétve lehetett nemzetiszínű zászlót látni, és árpádsávosból is csak kettő tűnt fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!