Belföld

2010.03.10. 17:48

Csütörtökön tárgyalhatnak a BKV-szerződésről

FMH - Az állam és a főváros között kötendő BKV-szerződés - amely pénzbeli támogatást és hitelkiváltást is tartalmaz - csütörtökön kerülhet a Fővárosi Közgyűlés elé.

MTI

Horváth Csaba szocialista képviselő és kormánybiztos, a főváros és a kormány között koordinációs szerepet betöltő politikus közölte: a Pénzügyminisztérium készíti el még szerdán a dokumentumot, és az ezt követően kerülhet majd a csütörtöki ülés napirendjére.
Közölte, ha a közgyűlés csütörtöki ülésén támogatja a szerződés-tervezetet, akkor várhatóan a kormány a jövő szerdai ülésén dönthet annak elfogadásáról.
Elmondta, utoljára hétfőn volt egyeztetés a két fél között, jelenleg pedig a kormány jogászai dolgoznak a legújabb változaton.
Kérdésre azt mondta, a legújabb tervezetben "minden benne van", mint a korábbi szándéknyilatkozatban, ám "három-négy pont kicsit másként". A kormány például arra vállalna garanciát, "mint állam", hogy benyújtja a szükséges törvényjavaslatot a hosszú távú támogatásra.
Elmondta, ha szerdán a kormány elfogadja a szerződés-tervezetet, akkor március végéig további ötmilliárd forintnak meg kell érkeznie a főváros, illetve azon keresztül a BKV számlájára. (A héten érkezett meg az első ötmilliárd forintos állami támogatás.)
A kormánybiztos elmondta, a szerződés alapján a kormány a fővárosi közlekedési cégnek 17,5 milliárd forint "pénzt", és ötmilliárd forint hitelkiváltást nyújt, összesen tehát 22,5 milliárd forintot ad az állam a cégnek.
Arra a kérdésre, a tervezet szövegezésénél tekintettel voltak-e arra a (fideszes javaslatra született) közgyűlési döntésre, amely szerint egyebek mellett a főváros nem vállalhat tarifaemelést a következő évekre, azt mondta: a kormány "határozott elvárása" a tarifabevételek reálértékének megőrzése.
Mint fogalmazott, "az inflációkövetés, az nem áremelés, hanem egy reálérték-megtartás". Arra a kérdésre, hogy ezt elvárásként, vagy feltételként rögzítik a szerződésben, azt mondta, feltételként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!