Belföld

2010.02.23. 13:51

Visszaélés a választási honlapon - a kuruc.info vállalta

FMH - A kuruc.info vállalta magára a Országos Választási Iroda (OVI) honlapjának meghekkelését, amellyel az oldal sérülékenységére akarták felhívni a figyelmet. Az OVI feljelentést tesz az ügyben - közölte az Önkormányzati Minisztérium.

MTI

A választási ügyekért felelős szaktárca arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az OVI szerverére semmilyen behatolás nem történt, a támadó csak olyan "áloldalakat" hozott létre, amelyek azt a látszatot keltették, mintha a www.valasztas.hu oldal részei lennének.
Közölték, a mostani "támadói megoldás" hasonlatos a más rendszerekkel szemben alkalmazott, úgynevezett "álelérési" út terjesztéséhez.
Az OVI ahhoz, hogy kiküszöbölje a honlap adatainak esetleges későbbi, hasonló, az érdeklődők megtévesztésére alkalmas átvételét, átmenetileg leállította az oldal egy részét. Ezt, mint írták, a szükséges beavatkozás után újraindítják.
Az ügy előzménye, hogy reggel óta a www.valasztas.hu oldal egy része nem elérhető. Az oldalon jelenleg sem lehet elérni a jelöltekre, jelölőszervezetekre, valamint a választókerületekre mutató menüpontokat, ám az oldal többi része működik.
Az ismeretlenek a választási oldalra nem léptek be, de olyan hivatkozásokat hoztak létre, amelyek a megjelenő adatokat módosították. Ezek az OVI hivatalos oldalról nem érhetőek el, csak az e-mailben megküldött, módosított címekről.
Az MTI által megkérdezett informatikus szerint a hekker a lap sérülékenységére akarta felhívni a figyelmet, arra, hogy esetleg kifinomultabb technikával nagyobb megtévesztéseket is lehetne okozni.
Ebben az esetben nem "betörés" történt - mondta -, de kiderült, hogy az oldalon vannak "biztonsági rések". Úgy fogalmazott: Ez még nem betörés, de a hekker már ott áll a kapuban.
A kuruc.info saját világhálós oldalán magára vállalta az "egymilliárd forintból készült valasztas.hu" meghekkelését. Egyik programozójuk nevében azt jelezték: a választási honlap "megérett egy kis korrigálásra".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!