Belföld

2010.02.15. 16:43

Veszélyes testsúlycsökkentők

Felfüggesztette három testsúlycsökkentő készítmény forgalmazását Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) február 1-től - olvasható a hatóság honlapján.

MTI

A Magyarországon Lindaxa, Minimectil és Reductil elnevezéssel, különböző kiszerelésben forgalomban lévő, szibutramin hatóanyag-tartalmú készítmények forgalomba hozatali engedélyét függesztették fel.
További döntéshozatalig a receptre kapható szibutramin hatóanyagú készítmények Magyarországon nem hozhatók forgalomba, sem gyógyszer-nagykereskedő, sem gyógyszertár által nem forgalmazhatók - közölte az OGYI.
A tájékoztatás szerint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonságossági okokból vizsgálta felül a szibutramin-tartalmú gyógyszereket. Az ügynökség humán gyógyszereket értékelő bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy az e gyógyszerek alkalmazásából eredő kockázat felülmúlja az abból fakadó előnyt, és azt javasolta, hogy az Európai Unió valamennyi tagállamában függesszék fel ezen gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét.
A szibutramin hatóanyagú készítményeket diétával és testmozgással együtt alkalmazzák súlycsökkentőként kórosan elhízott betegeknél, vagy olyan túlsúlyos betegeknél, akiknél valamilyen megnövekedett kockázati tényező áll fenn, például 2-es típusú cukorbetegség, vagy abnormális vérzsírszint - írja honlapján az OGYI.
A közlés szerint az EMA azt javasolja azoknak a betegeknek, akik jelenleg ilyen készítményeket szednek, mielőbb konzultáljanak kezelőorvosukkal a súlycsökkentés egyéb lehetőségeiről, de a betegek a konzultálás előtt is bármikor abbahagyhatják a készítmény szedését.
A felülvizsgálatot azért kezdeményezték, mert egy hat évig tartó, tízezer beteg bevonásával végzett vizsgálat adatai szerint nőtt a súlyos szív- és keringési rendellenességek előfordulásának gyakorisága.
A bizottság megállapította továbbá, hogy a vizsgálat rendelkezésre álló adatai szerint a szibutraminnal elért súlycsökkenés mérsékelt, és gyakran nem tartható fenn a gyógyszer szedésének befejezése után, ezért az a véleményük, hogy a szibutramin súlycsökkentő hatásából származó előny nem múlja felül a szív és keringési kockázatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!