Belföld

2010.02.12. 12:31

Szülők és nagyszülők is kaphassanak adó 1 százalékot!

Törvénymódosítást kezdeményez Tóth József szocialista országgyűlési képviselő annak érdekében, hogy az adózók a befizetett adójuk 1 százalékát egyenesági felmenőiknek is felajánlhassák.

MTI

A javaslat szerint a befizetett adó 1+1 százalékának felajánlásakor a civil szervezetek és egyházak mellett harmadik lehetőségként az egyenesági felmenőket is lehetne támogatni.
Az adózó a három lehetőség közül kettőt választhatna - ismertette javaslatát Tóth József pénteki debreceni sajtótájékoztatóján, megjegyezve: mintegy kétmillió adózó egyáltalán nem rendelkezik az adója 1+1 százalékáról, ami évente több mint 15,5 milliárd forintot érint.
A politikus által "Balmazújvárosi gondolatnak" nevezett elképzelést egy civil kezdeményezés szülte. A Hajdú-Bihar megyei Egyek lakossági fórumán kereste meg vele egy helyi lakos, mondván, a magas adóterhek és a megélhetés költségei mellett arra már nem jut pénz, hogy anyagilag támogassa egyedül élő kisnyugdíjas édesanyját.     Ezt követően egy balmazújvárosi nyugdíjasfórumon vált véglegessé a terv - közölte az elképzelés hátterét.
Tóth József szerint azoknak a szülőknek a támogatása igazságos és szükségszerű, akik a gyermekeiket nevelésükkel olyan helyzetbe hozták, hogy munkájuk legyen és adózhassanak.
A képviselő leszögezte: a javaslat érdekeket nem sért. "A költségvetésnek nem jelent tehertételt, sőt növelheti az adózók aktivitását, hiszen az a kétmillió ember, aki eddig nem rendelkezett az adója 1 százalékával, most biztosan felajánlja, hiszen az a családban marad. Ezzel együtt bizonyára erősíti majd a másik 1 százalékról való rendelkezési aktivitást is, ily módon a civil szervezetek vagy az egyházak is több bevételhez juthatnak" - magyarázta a várható következményeket, hozzáfűzve, hogy évente átlagosan 4-5 ezer forintot kapnának így az érintett nyugdíjasok, de ez a befizetett adó függvényében akár több is lehet.
A kezdeményezést az országgyűlés hétfői ülésén ismerteti a parlamentben, de arról dönteni csak a választások után fognak a honatyák. 
Tóth József kiemelte, hogy pártsemleges kezdeményezésről van szó. Ezt a sajtótájékoztató helyszínével is demonstrálta: az MSZP-székház helyett egy étteremben tartotta azt. "Segítő szándékú, a családi kötelékeket erősítő kezdeményezésről van szó, amely független a pártpolitikától, így reményeim szerint azt a többi párt képviselői is támogatni fogják" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!