Belföld

2010.02.04. 12:29

Mesterházy a földvásárlási moratórium meghosszabbítását kéri

FMH - A magyar földáraknak föl kell zárkózniuk az uniós átlaghoz - véli Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, aki a külföldiek 2011-ben lejáró földvásárlási tilalmát 3 évvel meghosszabbítaná.

MTI

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje, parlamenti frakcióvezetője csütörtökön újságíróknak elmondta: a külföldiek földvásárlási tilalmának fenntartását az indokolja, hogy a magyarországi földárak nem zárkóztak fel az európai átlaghoz, és a birtokszerkezet sem felel meg az európai elvárásoknak.
A kormánypárti politikus közölte: a jövő év május 1-jén lejáró moratórium meghosszabbítását támogatja Bajnai Gordon miniszterelnök is, aki arra fogja kérni Gráf József földművelésügyi minisztert, hogy a lehető legrövidebb határidőn belül tegye meg a szükséges lépéseket.
Emlékeztetett: a tilalom bevezetésének az volt a célja, hogy magyar földbirtokrendszer alkalmazkodjon az európai uniós struktúrákhoz, ez azonban a pozitív előrelépések ellenére nem történt meg.
Mesterházy Attila szerint Magyarországon az EU-hoz képest jóval kisebb, három hektár az átlagos földbirtokméret, és az árak is jóval alacsonyabbak, mint az unióban. Példaként említette, hogy az ausztriai földárak háromszor, ötször, míg a holland földárak akár negyvenszer magasabbak, mint a magyar árak.
Ha megszűnne ez a tilalom, akkor a magyar gazdák nehéz helyzetbe kerülnének, hiszen a külföldi vásárlók felvernék az árakat, és bérbe is drágábban lehetne venni földet - fogalmazott.
Hozzátette: bíznak benne, hogy a moratórium meghosszabbításával, az adókedvezmények, a támogatások, a hitelprogramok fenntartásával folytatódhat a felzárkózás az EU-hoz.
A miniszterelnök-jelölt szerint ma hat tagállamban létezik ilyen tilalom, és a meghosszabbításra is van példa, hiszen az előző időszakbeli szabályozás azt mondja ki, ha az EU átlagához képest a tagországban elmaradás van a földárakban és a birtokstruktúrában, akkor ilyen moratóriumra lehetősége van a tagállamnak.
Mesterházy Attila azt mondta: ebben a kérdésben nemzeti konszenzusra van szükség, és jó lenne, ha a tavaly decemberben ezzel kapcsolatban szocialista képviselők által beadott országgyűlési határozati javaslatot támogatnák a pártok.
Az MTI múlt héten írt arról, hogy az MSZP országos választási bizottsága januárban már többször tárgyalt a párt választási ígéreteiről, amelyekkel elsősorban saját, korábbi bázisát szeretné aktivizálni. Az ígéretek között szerepelt, hogy a szocialisták várhatóan javasolni fogják a kormánynak, hogy Magyarország 2011-től újabb hároméves moratóriummal korlátozza a külföldi magán- és jogi személyek földhöz jutását.
A külföldiek földvásárlási tilalmának meghosszabbítását szorgalmazza a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége is, amely legutóbb szintén csütörtökön emelt szót ezért Tamásiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!