Belföld

2010.02.26. 14:27

Kártérítés méhészeknek, elpusztult családok miatt

FMH - Több mint 30 millió forintos kártérítést kaphatnak a Paks környéki méhészek, miután a Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta pénteki jogerős határozatában a korábban megítélt összeget.

MTI

A táblabíróság Veszeley József vezette büntetőtanácsa megalapozottnak találta az ügyben korábban eljáró Tolna Megyei Bíróság döntését, miszerint a paksi Sánchegy Szőlő Kft. és egy magánszemély felelős a 2006 nyarán Paks környékén történt méhpusztulásért. A keresettel egyezően összesen 31 millió forint kártérítést, és az összeg törvényes kamatát ítélte meg húsz méhésznek.  A Tolna Megyei Bíróság elsőfokú ítélete szerint a harmadrendű alperes termelő jogellenesen használt fel 300 gramm fipronil hatóanyagú mezőgazdasági vegyszert, s ezzel közrehatott a méhpusztulásban. Az elsőrendű alperes kft.-t azért marasztalta el a bíróság, mert a cég vásárolta meg a Regent 80 WG nevű permetszert. 2006. júniusában a vegyszerezés után az eddigi legnagyobb méhmérgezés történt Magyarországon, amely háromezer méhcsaládot érintett; 840 méhcsalád teljesen elpusztult, ezernél több pedig súlyosan károsodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!