Belföld

2010.02.18. 03:29

Ahány étterem, annyi ár - mennyiből jön ki a menü?

Székesfehérvár - Ma ismét szabad húst fogyasztani, hiába a húshagyókedd és hamvazószerda. A feloldozást azzal is megfejelte a Magyar Turizmus Zrt., hogy négy éve útjára indította a torkos napot.

Kovalcsik Katalin

Az elmúlt napokban többen arról beszélgettek, vajon hová is lenne érdemes elmenni torkos csütörtökön enni egy jót. A szerencsésebbek bizonyára találtak helyet, akár a megszokott éttermükben vagy kávézóban, esetleg egy borospincében, ahol a legnemesebb italokhoz is féláron lehet hozzájutni.

- Azért ez nem teljesen biztos - Bánfalvi Róbert, a Fehérváron működő Gárdonyi Géza Szakiskola gyakorlati oktatásvezetője saját gyakorlatából hozza a példát. - A vendéglátásban bevezetett gyakorlat, a marketing sem tér el túlzott mértékben a más területeken megszokottól. Ezzel nem állítom, hogy az árak egyszer magasabbra kúsznak a megszokottnál, majd az akció napjára visszacsúsznak egy szintre, amit el lehet fogadni akciósnak. Nagyon sok függ attól, hogy mire akarja rászoktatni a vendéget az adott étterem. A 90-es évek elején a magyar vendéglátásban rászoktunk arra, hogy leszakadjon a vendég tányérjáról az étel. Az a hely volt jó, ahol sokat kapott a vendég. Elkövettünk ezzel egy nagy hibát: ma már nem háromfogásos étkezésre megy be a vendég az étterembe, hanem egyre vagy kettőre. Ennek a leves látja a kárát, amit előbb-utóbb se a vendég, se a vendéglátó nem tart fontosnak. Iskolánk diákjai Olaszországba is járnak gyakorlatra. Nincs egy hónapja, hogy kint voltunk, vendégül láttak bennünket egy hatfogásos vacsorán. Furcsa volt, tulajdonképpen a desszert környékén éreztem, hogy most már kezd sok lenni, de előtte végigettem az összes felkínált ételt. Öt vágással meg lehetett enni mindet, de elég volt.

A hazai szokások merőben eltérnek ettől a felfogástól. Itthon a család leül a vasárnapi ebédhez, ami szinte merő pocsékolás.

- A saját családomról tudom, hogy a névnapok, a születésnapok, az ünnepek főzésében benne van ez a lehetőség - folytatta az oktatásvezető. - Két napig esszük a nagy fazék húslevest, a harmadikon kiöntjük a maradékot. Két kiló húsból készül a pörkölt, sokat főzünk, nehogy valaki az tudja mondani, hogy kevés volt, neki nem jutott jóllakásnyi. Az éttermeknek is ez a gondjuk, az árért kisebb adag ételt nem akar kapni a vendég, a minőségiből sem.

A mai torkos csütörtökön sem akar senki kisebb adagot kapni még félárért sem. Az akcióba benevezett vendéglátóhelyek többsége már nem először várja böjt előtti vendégeit húsos és egyéb ételekkel. Manapság már az sem kifogás, hogy szűkített étlapból kell választania az érkezőknek. Régebben voltak ilyen panaszok, az is megtörtént, hogy az italok árából nem kaptak kedvezményt a fogyasztók.

- Az italoknál egyáltalán nem mindegy milyen minőségből kínálják a vendéget - tette hozzá Fórián László, a szakiskola oktatója, sommelier. - Ha egy étterem tart 30-40 féle bort, azokból illik bevásárolnia 12 üveggel, és ha egy jobb bor 3-4 ezer forintos beszerzési áron kerül hozzá, meggondolandó a félár, de az is, hogy mekkora összeg lehet az eladási ár.

A szakiskolában a diákok azt is megtanulják, hogyan kell kikalkulálni az ételek, italok fogyasztói árát. A legutóbbi díszvacsorájukon, ahol tudásukról adtak számot, nagyszerű ételek kerültek az asztalokra. Egy vendég étkezése a következő összegbe került. A paprikás csirkeleves 107,25, a sertéssült fokhagymás pecsenyelében 176,95, a szalonnás kelbimbó 67,75, a vajas katorra 30,07, az előétel kolbászsaláta, különleges német kolbászból 194,91, a párolt savanyúkáposzta olajon, fehérborral 53,30, a burgonyagombóc 22,55, a püspökkenyér 491,93, a hozzá illő borhab 57,52 forintba került. Laza kerekítésekkel ez a komplett menü ára nem érte el az 1300 forintot.

- A vendéglátóhelyeken van egy árrés, amely valószínűleg magába foglalja az egyéb költségeket és a feltételezett nyereséget is. Az egyéb költségek közt van a munkadíj, a járulékok, az energia, a gépek, eszközök, ezek amortizációja, a marketing, a terítési módok. Ahány vendéglátóhely, annyi ár.

Ezzel mindenki tisztában van, aki torkoskodásra adja a fejét. A mai megyei kínálatban a mezőfalvi önkormányzati konyha a kakukktojás , nem találtunk hozzá hasonlót. Kádárné Zámbó Éva élelmezésvezető elmondta, tavaly csatlakoztak az akcióhoz, akkor 800 embernek főztek. Az idén is megközelítik ezt a számot. Iskolások, alkalmazottak, idősek fogyasztják ma náluk a fűszeres rántott szeletet zöldséges rizzsel, káposzta salátával, és egy műzli szelettel. A felnőtt vendég 268, az iskolás 142, az alkalmazott 227 forintot fizet ma az ebédért. Nem hiszem, hogy lehet velük versenyezni!

 

Az elmúlt napokban többen arról beszélgettek, vajon hová is lenne érdemes elmenni torkos csütörtökön enni egy jót. A szerencsésebbek bizonyára találtak helyet, akár a megszokott éttermükben vagy kávézóban, esetleg egy borospincében, ahol a legnemesebb italokhoz is féláron lehet hozzájutni.

- Azért ez nem teljesen biztos - Bánfalvi Róbert, a Fehérváron működő Gárdonyi Géza Szakiskola gyakorlati oktatásvezetője saját gyakorlatából hozza a példát. - A vendéglátásban bevezetett gyakorlat, a marketing sem tér el túlzott mértékben a más területeken megszokottól. Ezzel nem állítom, hogy az árak egyszer magasabbra kúsznak a megszokottnál, majd az akció napjára visszacsúsznak egy szintre, amit el lehet fogadni akciósnak. Nagyon sok függ attól, hogy mire akarja rászoktatni a vendéget az adott étterem. A 90-es évek elején a magyar vendéglátásban rászoktunk arra, hogy leszakadjon a vendég tányérjáról az étel. Az a hely volt jó, ahol sokat kapott a vendég. Elkövettünk ezzel egy nagy hibát: ma már nem háromfogásos étkezésre megy be a vendég az étterembe, hanem egyre vagy kettőre. Ennek a leves látja a kárát, amit előbb-utóbb se a vendég, se a vendéglátó nem tart fontosnak. Iskolánk diákjai Olaszországba is járnak gyakorlatra. Nincs egy hónapja, hogy kint voltunk, vendégül láttak bennünket egy hatfogásos vacsorán. Furcsa volt, tulajdonképpen a desszert környékén éreztem, hogy most már kezd sok lenni, de előtte végigettem az összes felkínált ételt. Öt vágással meg lehetett enni mindet, de elég volt.

A hazai szokások merőben eltérnek ettől a felfogástól. Itthon a család leül a vasárnapi ebédhez, ami szinte merő pocsékolás.

- A saját családomról tudom, hogy a névnapok, a születésnapok, az ünnepek főzésében benne van ez a lehetőség - folytatta az oktatásvezető. - Két napig esszük a nagy fazék húslevest, a harmadikon kiöntjük a maradékot. Két kiló húsból készül a pörkölt, sokat főzünk, nehogy valaki az tudja mondani, hogy kevés volt, neki nem jutott jóllakásnyi. Az éttermeknek is ez a gondjuk, az árért kisebb adag ételt nem akar kapni a vendég, a minőségiből sem.

A mai torkos csütörtökön sem akar senki kisebb adagot kapni még félárért sem. Az akcióba benevezett vendéglátóhelyek többsége már nem először várja böjt előtti vendégeit húsos és egyéb ételekkel. Manapság már az sem kifogás, hogy szűkített étlapból kell választania az érkezőknek. Régebben voltak ilyen panaszok, az is megtörtént, hogy az italok árából nem kaptak kedvezményt a fogyasztók.

- Az italoknál egyáltalán nem mindegy milyen minőségből kínálják a vendéget - tette hozzá Fórián László, a szakiskola oktatója, sommelier. - Ha egy étterem tart 30-40 féle bort, azokból illik bevásárolnia 12 üveggel, és ha egy jobb bor 3-4 ezer forintos beszerzési áron kerül hozzá, meggondolandó a félár, de az is, hogy mekkora összeg lehet az eladási ár.

A szakiskolában a diákok azt is megtanulják, hogyan kell kikalkulálni az ételek, italok fogyasztói árát. A legutóbbi díszvacsorájukon, ahol tudásukról adtak számot, nagyszerű ételek kerültek az asztalokra. Egy vendég étkezése a következő összegbe került. A paprikás csirkeleves 107,25, a sertéssült fokhagymás pecsenyelében 176,95, a szalonnás kelbimbó 67,75, a vajas katorra 30,07, az előétel kolbászsaláta, különleges német kolbászból 194,91, a párolt savanyúkáposzta olajon, fehérborral 53,30, a burgonyagombóc 22,55, a püspökkenyér 491,93, a hozzá illő borhab 57,52 forintba került. Laza kerekítésekkel ez a komplett menü ára nem érte el az 1300 forintot.

- A vendéglátóhelyeken van egy árrés, amely valószínűleg magába foglalja az egyéb költségeket és a feltételezett nyereséget is. Az egyéb költségek közt van a munkadíj, a járulékok, az energia, a gépek, eszközök, ezek amortizációja, a marketing, a terítési módok. Ahány vendéglátóhely, annyi ár.

Ezzel mindenki tisztában van, aki torkoskodásra adja a fejét. A mai megyei kínálatban a mezőfalvi önkormányzati konyha a kakukktojás , nem találtunk hozzá hasonlót. Kádárné Zámbó Éva élelmezésvezető elmondta, tavaly csatlakoztak az akcióhoz, akkor 800 embernek főztek. Az idén is megközelítik ezt a számot. Iskolások, alkalmazottak, idősek fogyasztják ma náluk a fűszeres rántott szeletet zöldséges rizzsel, káposzta salátával, és egy műzli szelettel. A felnőtt vendég 268, az iskolás 142, az alkalmazott 227 forintot fizet ma az ebédért. Nem hiszem, hogy lehet velük versenyezni!

 

Az elmúlt napokban többen arról beszélgettek, vajon hová is lenne érdemes elmenni torkos csütörtökön enni egy jót. A szerencsésebbek bizonyára találtak helyet, akár a megszokott éttermükben vagy kávézóban, esetleg egy borospincében, ahol a legnemesebb italokhoz is féláron lehet hozzájutni.

- Azért ez nem teljesen biztos - Bánfalvi Róbert, a Fehérváron működő Gárdonyi Géza Szakiskola gyakorlati oktatásvezetője saját gyakorlatából hozza a példát. - A vendéglátásban bevezetett gyakorlat, a marketing sem tér el túlzott mértékben a más területeken megszokottól. Ezzel nem állítom, hogy az árak egyszer magasabbra kúsznak a megszokottnál, majd az akció napjára visszacsúsznak egy szintre, amit el lehet fogadni akciósnak. Nagyon sok függ attól, hogy mire akarja rászoktatni a vendéget az adott étterem. A 90-es évek elején a magyar vendéglátásban rászoktunk arra, hogy leszakadjon a vendég tányérjáról az étel. Az a hely volt jó, ahol sokat kapott a vendég. Elkövettünk ezzel egy nagy hibát: ma már nem háromfogásos étkezésre megy be a vendég az étterembe, hanem egyre vagy kettőre. Ennek a leves látja a kárát, amit előbb-utóbb se a vendég, se a vendéglátó nem tart fontosnak. Iskolánk diákjai Olaszországba is járnak gyakorlatra. Nincs egy hónapja, hogy kint voltunk, vendégül láttak bennünket egy hatfogásos vacsorán. Furcsa volt, tulajdonképpen a desszert környékén éreztem, hogy most már kezd sok lenni, de előtte végigettem az összes felkínált ételt. Öt vágással meg lehetett enni mindet, de elég volt.

A hazai szokások merőben eltérnek ettől a felfogástól. Itthon a család leül a vasárnapi ebédhez, ami szinte merő pocsékolás.

- A saját családomról tudom, hogy a névnapok, a születésnapok, az ünnepek főzésében benne van ez a lehetőség - folytatta az oktatásvezető. - Két napig esszük a nagy fazék húslevest, a harmadikon kiöntjük a maradékot. Két kiló húsból készül a pörkölt, sokat főzünk, nehogy valaki az tudja mondani, hogy kevés volt, neki nem jutott jóllakásnyi. Az éttermeknek is ez a gondjuk, az árért kisebb adag ételt nem akar kapni a vendég, a minőségiből sem.

A mai torkos csütörtökön sem akar senki kisebb adagot kapni még félárért sem. Az akcióba benevezett vendéglátóhelyek többsége már nem először várja böjt előtti vendégeit húsos és egyéb ételekkel. Manapság már az sem kifogás, hogy szűkített étlapból kell választania az érkezőknek. Régebben voltak ilyen panaszok, az is megtörtént, hogy az italok árából nem kaptak kedvezményt a fogyasztók.

- Az italoknál egyáltalán nem mindegy milyen minőségből kínálják a vendéget - tette hozzá Fórián László, a szakiskola oktatója, sommelier. - Ha egy étterem tart 30-40 féle bort, azokból illik bevásárolnia 12 üveggel, és ha egy jobb bor 3-4 ezer forintos beszerzési áron kerül hozzá, meggondolandó a félár, de az is, hogy mekkora összeg lehet az eladási ár.

A szakiskolában a diákok azt is megtanulják, hogyan kell kikalkulálni az ételek, italok fogyasztói árát. A legutóbbi díszvacsorájukon, ahol tudásukról adtak számot, nagyszerű ételek kerültek az asztalokra. Egy vendég étkezése a következő összegbe került. A paprikás csirkeleves 107,25, a sertéssült fokhagymás pecsenyelében 176,95, a szalonnás kelbimbó 67,75, a vajas katorra 30,07, az előétel kolbászsaláta, különleges német kolbászból 194,91, a párolt savanyúkáposzta olajon, fehérborral 53,30, a burgonyagombóc 22,55, a püspökkenyér 491,93, a hozzá illő borhab 57,52 forintba került. Laza kerekítésekkel ez a komplett menü ára nem érte el az 1300 forintot.

- A vendéglátóhelyeken van egy árrés, amely valószínűleg magába foglalja az egyéb költségeket és a feltételezett nyereséget is. Az egyéb költségek közt van a munkadíj, a járulékok, az energia, a gépek, eszközök, ezek amortizációja, a marketing, a terítési módok. Ahány vendéglátóhely, annyi ár.

Ezzel mindenki tisztában van, aki torkoskodásra adja a fejét. A mai megyei kínálatban a mezőfalvi önkormányzati konyha a kakukktojás , nem találtunk hozzá hasonlót. Kádárné Zámbó Éva élelmezésvezető elmondta, tavaly csatlakoztak az akcióhoz, akkor 800 embernek főztek. Az idén is megközelítik ezt a számot. Iskolások, alkalmazottak, idősek fogyasztják ma náluk a fűszeres rántott szeletet zöldséges rizzsel, káposzta salátával, és egy műzli szelettel. A felnőtt vendég 268, az iskolás 142, az alkalmazott 227 forintot fizet ma az ebédért. Nem hiszem, hogy lehet velük versenyezni!

 

Az elmúlt napokban többen arról beszélgettek, vajon hová is lenne érdemes elmenni torkos csütörtökön enni egy jót. A szerencsésebbek bizonyára találtak helyet, akár a megszokott éttermükben vagy kávézóban, esetleg egy borospincében, ahol a legnemesebb italokhoz is féláron lehet hozzájutni.

- Azért ez nem teljesen biztos - Bánfalvi Róbert, a Fehérváron működő Gárdonyi Géza Szakiskola gyakorlati oktatásvezetője saját gyakorlatából hozza a példát. - A vendéglátásban bevezetett gyakorlat, a marketing sem tér el túlzott mértékben a más területeken megszokottól. Ezzel nem állítom, hogy az árak egyszer magasabbra kúsznak a megszokottnál, majd az akció napjára visszacsúsznak egy szintre, amit el lehet fogadni akciósnak. Nagyon sok függ attól, hogy mire akarja rászoktatni a vendéget az adott étterem. A 90-es évek elején a magyar vendéglátásban rászoktunk arra, hogy leszakadjon a vendég tányérjáról az étel. Az a hely volt jó, ahol sokat kapott a vendég. Elkövettünk ezzel egy nagy hibát: ma már nem háromfogásos étkezésre megy be a vendég az étterembe, hanem egyre vagy kettőre. Ennek a leves látja a kárát, amit előbb-utóbb se a vendég, se a vendéglátó nem tart fontosnak. Iskolánk diákjai Olaszországba is járnak gyakorlatra. Nincs egy hónapja, hogy kint voltunk, vendégül láttak bennünket egy hatfogásos vacsorán. Furcsa volt, tulajdonképpen a desszert környékén éreztem, hogy most már kezd sok lenni, de előtte végigettem az összes felkínált ételt. Öt vágással meg lehe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!