Belföld

2010.01.13. 11:58

Nagyszülőktől csalt ki pénzt egy bűnbanda

Elfogta a rendőrség azt a bűnbandát, amelynek tagjai magukat a sértettek unokáinak kiadva nagyobb összegeket csaltak ki idős emberektől szerte az országban.

MTI

A bűncsoport négy tagját a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte - tájékoztatta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) alosztályvezetője szerdai sajtótájékoztatóján az MTI-t.
Madarász János százados elmondta: a Győr-Moson-Sopron megyei elkövetők telefonon azzal hívtak fel az idős embereket, magukat unokáiknak kiadva, hogy bajba kerültek, és az ügyvédi díj miatt pénzre van szükségük, de kérték, a szülőket ne értesítsék erről. A csalók azt mondták, hogy ügyvédnél vannak, papírokat kell aláírniuk, ezért egy ismerőst küldenek oda a pénzért.
Azoktól a nagyszülőktől, akik elhitték, hogy unokáikkal beszélnek, vagy az otthon tartott, vagy a bankból e célra felvett pénzüket csalták ki. Volt olyant sértett, akit 3-400 ezer forinttal, és olyan is, akit kétmillióval károsítottak meg.
A bűncsoport azzal bukott le, hogy decemberben egy nap kétszer próbáltak ugyanattól az embertől pénzt kicsalni ezzel a módszerrel. A négy gyanúsított, akik közül kettő korában más bűncselekmények miatt már volt büntetve, előzetes letartóztatásba került. Az egyik elkövető szlovák állampolgár, a másik Ausztriában élt, 2 éve települt Magyarországra.
Madarász János az MTI kérdésére közölte, egyelőre nem tudni, mi alapján választották ki a sértetteket, keresik a kapcsolódási pontokat és a további sértetteket. A bűncsoport valószínűleg országszerte dolgozott, Csepelről és Kecskemétről már vannak adataik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!