Belföld

2010.01.11. 13:05

Lengyel, magyar - két jó barát

Balázs Péter a Külügyminisztériumban fogadta hétfőn lengyel partnerét, Radosław Sikorskit. Balázs Péter kérdésre azt mondta, szeretnék látványosan erősíteni a visegrádi együttműködést, amelynek a "nagyra nőtt" Európai Unióban van értelme.

MTI

Magyarországot és Lengyelországot nagyon régi és erős barátság fűzi össze, ami sok kormányváltást kiállt már - mondta budapesti sajtótájékoztatóján Balázs Péter, miután a Külügyminisztériumban hétfőn fogadta lengyel partnerét, Radosław Sikorskit.
A magyar külügyminiszter közölte: most is abban a hitben terveznek, hogy egyik ország belpolitikája sem fogja megzavarni a hosszú távú szándékokat.
Elmondta: a két országot a közeljövőben az is összekapcsolja, hogy 2011 első félévében Magyarország, míg a második félévben Lengyelország lesz az EU soros elnöke. Megjegyezte, hogy a két elnökség közötti váltás egyúttal két trió-elnökséget is összekapcsol majd. Elmondta, hogy Magyarország támogatja a lengyelek számára fontos Balti tengeri stratégiát, egyúttal viszont lengyel támogatást kértek a Duna-stratégia kidolgozásához.
Kitért arra is, hogy mindkét ország támogatja az unió külkapcsolataiban a keleti partnerséget és az unió nyugat-balkáni tevékenységét. Szó volt a vízumegyüttműködésről és a közös külképviseletek létesítéséről is.
A sajtótájékoztatón részt vevő Radosław Sikorski arról beszélt: megegyeztek abban, hogy miként fogják a magyar uniós elnökség alatt a visegrádi együttműködést támogatni és abban is, hogy támogatják a magyar elnökséget. A lengyel külügyminiszter szerint a következő évben sorra kerülő uniós elnökség céljait és tartalmát mindkét ország számára minél pontosabban meg kell határozni.
 Kijelentette, a regionális koalíció meggyőzte arról az Európai Uniót, hogy a klímára és az energiára vonatkozó kérdések ügyében hallgassanak ezekre az országokra, mert az együttműködésünk nélkül nem sikerült volna ilyen eredményeket elérni.
A pénzügyi perspektívák kialakítása, a kohéziós politika, az agrárpolitika és a történelmi vonalak mentén folytatott stratégiák kidolgozása szorosabb együttműködést igényel - közölte.
Balázs Péter kérdésre azt mondta, szeretnék látványosan erősíteni a visegrádi együttműködést, amelynek a "nagyra nőtt" Európai Unióban van értelme. Emlékeztetett arra, hogy jövőre lesz húsz éves a visegrádi együttműködés és az EU magyar elnöksége jó alkalmat kínál ennek az évfordulónak a megünneplésére.
A keleti partnerséggel kapcsolatban elmondta: a március elejére tervezett találkozó lesz a következő lehetőség, hogy közös üzeneteket küldjünk az EU-nak és a külvilágnak. 
szlovákiai nyelvtörvényre vonatkozó kérdésre Radosław Sikorski azt felelte, hogy erről a témáról később, a közös ebéd alatt fognak beszélgetni. Annyit elmondott, jó lenne, ha az EU-n belül érvényes egyezményeket minden egyes tagállam betartaná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!