Belföld

2010.01.29. 07:40

H1N1: sokan tartoznak a vakcinák árával

FMH - Hiába kapták meg rögtön a betegektől a pénzt, sok gyógyszertár és oltópont még mindig nem fizette ki az új influenza elleni vakcina árát az Egészségügyi és Készletgazdálkodási Intézetnek, amely fizetési felszólításokat küld ki - írja a Magyar Nemzet.

MTI

A lap pénteki számában Kárpáti Zsuzsa, az EKI főigazgatója azt mondta, hogy december végéig a lejárt határidejű fizetések összege 74 millió forintot tett ki. "Nem valami jó a fizetési morál, pedig a patikák és az oltópontok azonnal megkapták a betegektől a pénzt a készítményre" - tette hozzá a főigazgató.
December végéig 621 ezer adag oltóanyagot szállított a gyártó az EKI-nek, amihez még 105 ezer darabot csoportosítottak át a térítésmentes készletből, s összesen 718 ezer térítéses adagot adtak ki. A múlt év végéig 420 ezer ampulláról állították ki a számlát 705 millió forint értékben, ugyancsak az év végéig ebből 384,8 millió forint jött be.
A lap becslése szerint eddig mintegy 3 millió ember kaphatta meg az új influenza elleni oltást - ingyenesen vagy térítés ellenében - Magyarországon, vagyis a fele fogyott el annak a 6 millió adagnak, amelyet a gyártó Omninvest Kft. leszállított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!