Belföld

2010.01.06. 15:58

A Holokauszt Emlékközpont tárgyak felajánlását várja

A vészkorszakkal kapcsolatos dokumentumok megőrzése szándékával felhívást tett közzé a budapesti Holokauszt Emlékközpont: korabeli iratok, tárgyak, fényképek felajánlását várja túlélőktől, illetve hozzátartozóiktól.

MTI

A holokauszttal kapcsolatos személyes emlékek és dokumentáció megőrzése az egyik legfontosabb záloga annak, hogy a népirtás, az 1944-es nemzeti tragédia emléke ne merüljön feledésbe - írták az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.
Az intézmény azzal indokolta az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 65. évfordulója (január 27.)  alkalmából közzétett felhívást, hogy "a holokauszt túlélői közül már csak nagyon kevesen vannak közöttünk", és "félő, hogy a fiatalabb generációk sok esetben veszni hagyják a múlt feltárása szempontjából becses egyéni, családi emlékeket".
A Holokauszt Emlékközpont arra kéri a magyarországi vészkorszak idején, a második világháború előtt és alatt faji, etnikai, politikai üldöztetést (munkaszolgálat, gettó, deportálás, kényszermunka, kifosztás és más bűncselekmények) szenvedetteket, illetve örököseiket és hozzátartozóikat, hogy az időszakkal kapcsolatos korabeli irataikat, tárgyaikat, fényképeiket, naplóikat, visszaemlékezéseiket, feljegyzéseiket, vagy azok másolatát bocsássák rendelkezésükre.
Mint írták, az emlékközpont az átadott dokumentumokat megőrzi, gondoskodik állaguk megóvásáról, és arról, hogy azok kizárólag tudományos és oktatási-ismeretterjesztési céllal kutathatóak legyenek, tiszteletben tartva az adományozó rendelkezéseit, egyéni igényeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!