Belföld

2009.12.17. 03:29

Új hajléktalan szálló a Köfémen? Az önkormányzatnál nem tudtak a tervről

FMH - A hírek szerint új hajléktalanszálló nyitna meg a székesfehérvári Köfém-lakótelepen, az eladott Ráchegy Szállóban. Az egykori tulajdonos önkormányzatnál állítják, nem tudtak a tervről, s nem is támogatják azt. A közigazgatási hivatal azonban már kiadta az engedélyt a hajléktalanszállóra...

S. Töttő Rita

 

- Egy évig tartózkodhatnak a szállón a hajléktalan emberek, akiknek megpróbálunk a munkakeresésben is segíteni. Több fehérvári céggel is tárgyalunk, akik ígéreteik szerint foglalkoztatnák a nálunk lakókat - mondta Csiszár Péter még kedden.

Ottjártunkkor egy négyágyas szobát mutatott az épület igazgatónője. A frissen festett szobákban régi bútorokat helyeztek el, a szinteken egy konyha és egy közösségi tér is a szálló vendégeire vár. A kuratórium elnöke kérdésünkre, hogy vajon Székesfehérvár utcáiról be tudnak-e hozni százötven hajléktalant - tekintve, hogy már működik önkormányzati fenntartású női és férfi-hajléktalanszálló is a városban - azt válaszolta: felméréseik szerint már most 80-100 fehérvári főt érdekel a lehetőség.

- A célunk egyébként nem az, hogy mindenáron feltöltsük a szállót, de a városon kívül a megye településeit is felkeressük ezzel a lehetőséggel - tette hozzá. Ezzel azonban némileg ellentmond az épület igazgatónőjének elmondása - aki neve közléséhez nem járult hozzá -, amely szerint országos szinten gondolkodnak, s már Budapestről is van jelentkező a szállóba.

Az átmeneti hajléktalanszálló államilag meghatározott maximális férőhelyszáma egyébként százötven, ennél többért nem fizet normatívát az állam. Viszont a százötven főre szóló támogatást akkor is megadja, ha nem töltik fel a keretet. Az önkormányzatnál döbbenten értesültek a Köfém-lakótelepi hajléktalanszálló létesítéséről, erről ugyanis nem tudtak. A bizottságok, amelyek érintettek voltak az ügyben, úgy tudták, munkásszálló céljára vásárolta meg az épületet az ingatlanhasznosító. Gál Péter Pál, a vagyongazdálkodási bizottság, valamint Márton Zoltán, a szociális bizottság elnöke és Dienesné Fluck Györgyi, a terület képviselője is egyöntetűen azt nyilatkozták: nem volt tudomásuk az alapítvány szándékáról.

Dienesné hozzátette: tudomása szerint, ha ez megvalósul, a lakók tüntetést szerveznek. Márton Zoltán pedig kifejtette: az ő tapasztalataik szerint nincs szükség egy ekkora szállóra Fehérváron, s félő, hogy megnyitásával megindul a hajléktalan-idegenforgalom.

- A más településekről érkező fedél nélkül élők szociális ellátását a városnak kell majd megoldania. Gondolok itt az étkeztetésre, a segélyekre, amelyre a székesfehérváriak adóforintjait költjük. Az egy év után kikerülő hajléktalan emberek pedig továbbra is a megyeszékhely perifériáján élik tovább életüket - vélekedett Márton Zoltán.

Bóka Viktor, a város jegyzője szintén a napokban értesült a hajléktalanszálló híréről, s még kedden tárgyalást folytatott a befektetővel. Ennek folyományaként érdeklődésünkre a jegyző tegnap kijelentette: noha jogilag, ha minden engedélyt megszerzett az alapítvány a működtetéshez, nem szólhat bele az önkormányzat, mégis sikerült megegyezniük, hogy nem létesül hajléktalanszálló a Köfém-lakótelepen.

Az újabb - tegnapi - ígéretek szerint tehát munkásszálló lesz tehát a felső négy szint, ahová 10 ezer forintos bérleti díj, munkaviszonyról igazolás és magyar állampolgárság lesz a belépő.

- Az erről szóló megállapodást januárban írjuk alá a befektetővel, ezért reménykedünk, hogy ez így is lesz - tájékoztatott Bóka Viktor. Az ügynek ezzel azonban nincs vége. A közigazgatási hivatal ugyanis - az alapítvány vezetője szerint - épp kedden adta ki az engedélyt az átmeneti hajléktalanszálló megvalósításához, így jogi akadály már nem áll az útjukba. Az önkormányzat és a befektető közti adás-vételi szerződésben pedig a következő fura megfogalmazás szerepel: "...munkásszállásaink működtetésének gyakorlása alapján hasznosítanánk a helyet".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!