Belföld

2009.12.09. 16:15

Bajnai közéleti karanténba zárná a szélsőségeseket

Bajnai szerint "közéleti karanténba" kell zárni a szélsőségeseket, de ebbe a karanténba nem szabad önkényesen beterelni azokat, akik eltérő politikai elveket vallanak.

MTI

A baloldal és jobboldal összefogását szorgalmazta a Magyarországon megjelenő szélsőjobboldali veszély ellen Bajnai Gordon. A miniszterelnök a Parlamentben rendezett Magyar-zsidó együttélés - együtt a közös jövőért című konferencián úgy fogalmazott: tiszta lapra van szükség a szélsőségesek ellen.
A kormányfő a meghívott egyházi vezetők és politikusok előtt azt mondta, nem azt kell nézni, hogy a múltban ki mit hibázott, hanem azt, hogy most és a jövőben kiben bízhatunk.
 Bajnai Gordon azt hangoztatta: minden lehetséges és alkotmányos eszközzel azért kell küzdeni, hogy a szélsőségesek ne jelenthessenek veszélyt senkire. A miniszterelnök szerint ez azonban nem kizárólag a kormány, hanem valamennyi politikus és polgár felelőssége, aki őszintén hisz a demokratikus értékekben, a köztársaság eszményeiben.
A kormányfő szerint "közéleti karanténba" kell zárni a szélsőségeseket, de ebbe a karanténba nem szabad önkényesen beterelni azokat, akik eltérő politikai elveket vallanak.
Bajnai Gordon azt kérte, gondolják meg a politikusok, mi növeli jobban a demokratikus közösség erejét: az, ha kiátkoznak másokat, mondván, közelebb állnak a szélsőségekhez, vagy ha egy "minél szélesebb szövetségbe" fogadják be őket, még akkor is, ha a politikai nézeteik a sajátjuktól erősen eltérőek.
Azt hangoztatta, erős a köztársaságba vetett hit és a demokratikus meggyőződés, és - mint fogalmazott - ő hisz abban, hogy többen vannak és erősebbek a politikában bal- és jobboldalon, mint a demokrácia ellenségei.
A kormányfő ugyanakkor azt kérte, ne legyen a jövőben több hezitálás, több "kétfedeles politika" vagy félreérthetően megfogalmazott mondat, kétértelmű tett.
A zsidótörvényekre utalva emlékeztetett arra, hogy éppen a konferencia helyszínén, a Parlamentben "rombolták" évtizedekkel korábban a polgári demokráciát, ezért, mint mondta, ebben a házban kell azt megvédeni is. Ez nem politikai érdek kérdése, hanem emberi tisztesség dolga - szögezte le.
A kormányfő szerint akkor követték el a legnagyobb hibát a demokraták, amikor hagyták az antifasizmus ügyét a politikai szembenállás egyik újabb frontjává válni.
Bajnai szerint nem lehet szavazatszerző technikának tekinteni a szélsőségesekkel szembeni kiállást vagy éppen a hallgatást. Mint fogalmazott, súlyos hiba, ha valaki akár a helyi hatalomban, akár kormányon nemcsak elfogadja, de egyenesen igényli is a szélsőjobboldal támogatását.
"Eljött a pillanat, amikor végképp külön kell választani demokratákat és a demokrácia ellenségeit. Olyan tettekre van szükség mindkét oldalon, amelyek egyértelműen mutatják, ki hol áll" - hangoztatta a miniszterelnök.
Bajnai szerint a szélsőjobboldal újbóli előretörése ma már nem fenyegetés, hanem nyilvánvaló tény, és a szélsőségesek trükkje az, hogy a demokráciát felhasználva veszélyeztetik a szabadságot és támadnak másokat.
A kormányfő köszönetet mondott Elie Wieselnek, a Nobel-békedíjas írónak, a rendezvény díszvendégének a holokauszt tanulságainak feldolgozásáért, s azért, hogy volt bátorsága és ereje felidézni és elmondani ezeket a történeteket.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!