Belföld

2009.11.03. 04:59

Veszélyben a munkaképes korosztály?

FMH - A dunaújvárosi vasműben, a papírgyárban, de a Hankooknál is ingyenesen biztosítják a dolgozóknak a védőoltást. Az óvodás, iskolás korúak szüleit a következő napokban, hetekben nyilatkoztatják - a gyerekeknek is térítésmentesen jár az oltás.

Szabó Beatrix

- Tanácsot senkinek nem adnék, az a véleményem, hogy mindenkinek saját meggyőződése alapján kell döntenie, hogy kéri-, beadatja-e a védőoltást - mondja Nagy Tamás, aki az I-es Rendelőintézetben működő háziorvosi praxis előtt üldögélve   hétfő délben éppen arra várt, hogy megkapja a H1N1 elleni védőoltását.
- Szociális területen dolgozom, így ingyenesen jutok hozzá a vakcinához. A szezonális influenza elleni oltást nem kérem, ám úgy döntöttem, hogy az új influenza ellen beoltatom magam. A  megjelent hírek ösztönöztek  e lépésre,  azt hallom ugyanis, hogy a H1N1 vírus sokkal veszélyesebb, mint a sima, szezonálisan támadó influenzavírusok. Mivel a munkahelyemen sok emberrel kerülök kapcsolatba, így a fertőződés kockázatát is nagyobbnak tartom - tette hozzá a fiatalember, hangsúlyozva:  a védekezés pedig a saját érdekem. 
Nagy Tamás véleménye  egy a sok közül. Ő döntött.
De rajta kívül is dönthet mindenki - legalábbis a helyi nagyvállalatok dolgozói közül.
- Az ISD Dunaferr Zrt.nél ingyenesen biztosítjuk a védőoltást azon dolgozóinknak, akik ezt igénylik  -mondta el Várkonyi Zsolt, a cég   PR főosztályvezetője.

- A papírgyárban is hasonló az eljárás - tudtuk meg Kovács Lajos szakszervezeti vezetőtől. Roy Katalin pedig, a Hankook Tire Magyarország Kft. sajtószóvivőjeként ismételte meg ugyanezt: a gumiabroncsgyárban is ingyenes az oltás, amit az üzemorvostól kaphatnak meg a dolgozók.
De térítésmentesen kaphatnak védőoltást a kórházakban, egészségügyi intézményekben, a polgármesteri hivatalban dolgozók is. Akik kérik, megkapják...
- Sok a bizonytalanság, amit a  sok, egymásnak ellentmondó hír táplál - véli Hubacsekné Nagy Emília, a helyi óvodák vezetője. Hétfőn ők is megkapták az új influenzával, a védőoltással kapcsolatos tájékoztatót, a szülői beleegyezéshez szükséges nyilatkozatot. Sokszorosítják, és kiteszik intézményeikben...
- Most mondattuk be a hangosbemondón keresztül, hogy továbbra is várjuk azon dolgozók jelzését, akik kérik az oltást - értesültünk   Tóthné Hoboth Máriától, a Gárdonyi iskola vezetőjétől hétfőn, késő délelőtt. Az igazgatónő önmagát egyébként nem oltatja be. Ez az ő döntése...
Az elsők között volt viszont, akik igénybevették a védoltást,  dr. Mészáros Ibolya. Nem meglepő, hiszen a körzetben is dolgozó háziorvos, aki egyúttal a  felnőtt háziorvosok szakfelügyelő főorvosa is, szakemberként foglalt állást  e lépésével. 
- Megelőzni kellene a bajt, nem rémhíreket terjeszteni - fogalmazott kategorikusan a múlt héten e témában  tartott fórumon  dr. Mészáros Ibolya.
- Nem kötelező, de nagy mértékben ajánlott az oltás - tette hozzá a doktornő.
Sokan azonban az esetleges mellékhatásoktól tartanak.  Egy olyan, viszonylag kis közösségben is, mint amilyen a szerkesztőségünk,  sorra hangzottak el pro és kontra vélemények. Mindehhez csak annyit jegyeznénk meg,  és  felvállaljuk, hogy ezzel akár le is tettük a voksunkat a védőoltás mellett: egy mezei fájdalomcsillapítónak is lehet mellékhatása. A legtöbben mégis marokszámra tömik magukba ezeket  a pirulákat.
Ami viszont tény: néhány évtizede a torokgyík, a szamárköhögés egy-egy járvány esetén sorra szedte áldozatait.  Magyarországon 1941 előtt évente százezres nagyságrendben haltak meg gyerekek olyan betegségekben, amelyeket védőoltással ma kivétel nélkül meg lehet előzni. 
Az influenzavírus elleni oltást viszont nem lehet kötelezővé tenni, mert évente új és újabb variánsok jelennek meg (az influenza  A-vírusának 144-féle alaptípusa és végtelenül nagy számú variánsa lehet). A szezonális influenzavírus ellen kifejlesztett oltást is úgy állítják  össze, hogy az adott idényben fertőző vírus ellen adjon védelmet - részletezte a kérdéskört dr. Müller Cecília térségi tisztifőorvos.
Az is igaz, hogy a védőoltás nem jelent abszolút védettséget, de a betegség súlyosságát csökkenti. Az ellenanyagok a komplikációkat akadályozzák meg,  például azt, hogy a vírus eljusson az agyba,  a tüdőbe - nyilatkozott a témában  Berencsi György virológus.  Ha valaki be van oltva, annak öt helyett csak három napig lesz  láza, vagy nem 39 hanem csak 38 fokra szökik fel. Emiatt kellene a terhes nőket is beoltani, mert a 39 fok feletti láz gyakran károsítja a magzatot - tette hozzá a szakember.
A korábbi vírusokkal szemben a mostani ellen senkinek nincsen korábbról  védettsége  mivel ez a sertések és a madarak vírusaiból jött létre. Ez jelenti a fokozott veszélyt. Illetve az, hogy nem az idősebb, hanem kifejezetten a munkaképes korosztály a veszélyeztetett - itt lép színre a nemzetgazdasági érdek.
Sokan élnek abból, hogy influenzások az emberek. A  különféle gazdasági csoportok hadakozása mellett ez is érv, ha már az oltást ellenzőkről esik szó.
- Az  influenza elleni oltásba hazánkban még senki nem halt bele. A hiányába már igen - idézzük zárszóként dr. Tiszamarti Miklósnak a múlt heti fórumon elhangzott szavait. 
És persze soha nem egyedül a vírus öl. Egy legyengült szervezet esetében azonban a kegyelemdöfés lehet...

Dr. Mészáros Ibolya az elsők között oltatta be  magát H1N1 ellen. Körzeti orvosként pedig oltja  is betegeit, mint ahogy az a képen  látható

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!