Belföld

2009.11.17. 06:25

Temethetjük a sárga csekket? Sokan ezzel spórolnak a válságban

Egy most hozott határozat értelmében a sárga csekkek befizetőinek jövő év májusától az eddigiektől eltérően, a papíron szereplő dátumnál legalább két nappal korábban kell átutalniuk a pénzt a szolgáltató számlájára. Ez a döntés az utolsó szeget verte be a sárga csekk koporsójába? Amíg a válság tart, sokan ezt a megoldást választják.

Törő Bálint


Magyarországon többféle módon lehet kiegyenlíteni számláinkat. Egyszerű átutalásról akkor beszélünk, amikor a fogyasztó megbízza a számláját vezető  pénzintézetet,  hogy  az általa meghatározott összeget, mindig ugyanabban az időben utalja át a bankszámlájáról. Ennek a költsége minimum  110 forint. A csoportos beszedési megbízás esetében a fogyasztó arra hatalmazza fel a szolgáltatót, hogy az nyújtson be a javára szóló átutalási megbízást a saját számlája  terhére, ez átutalásonként 45 forint lehet. Az egyetlen átutalás, ami nem jár költséggel,  a közvetlen készpénzbefizetés, viszont kényelmesnek nem mondható, hiszen minden egyes  szolgáltatót végig kell járni, és kifizetni a tartozásunkat. A negyedik variáció egyesek szerint  a legnépszerűbb: hivatalosan készpénz-átutalási  megbízásnak nevezik, de a legtöbben csak sárga csekként ismerik. A Magyar Posta internetes honlapja szerint ennek a fajta pénzátutalásnak az előnye a többi  között a gyorsaság, az egyszerűség és a biztonság. Valóban így van?
Egy most hozott határozat értelmében a sárga csekkek befizetőinek jövő év májusától az eddigiektől eltérően, a csekken szereplő dátumnál legalább két nappal korábban kell befizetniük a pénzt. A módosításra azért van szükség a pénzügyi szakemberek szerint, mert  az átutalás a postán keresztül mintegy két napig  tart, és a számla   akkor tekinthető kiegyenlítettnek, ha azt a szolgáltató határidőre megkapja.  Húsz, harminc  évvel ezelőtt kezdett a sárga csekk darabszáma emelkedni, Fejérben azóta drasztikusan csökken. Úgy vélik, ez a számlakiegyenlítés már elavult, és a jövőben a csoportos beszedés, illetve az egyéni elektronikus számlakiegyenlítés  irányába kellene elmozdulnia a társadalomnak.
- Már tíz éve temetjük a sárga csekket, észrevesszük, hogy a darabszám is csökken. Az idősebb korosztály használja még, de megdöbbentően sok a fiatal, aki éppenhogy kijön a fizetéséből, hónapról hónapra él - mesélte Hídvégi Rita, a fehérvári 2-es számú posta vezetője.

A posta az  ügyfél és a bank közötti közvetítő szerepét tölti be, nem vizsgálja, mikor kellett volna  teljesíteni a  befizetést, és a kamatot sem a posta veti ki, ha az illető későn fizet. Azt lehet észrevenni,  hogy a múlt havi csekkeket fizetik be az emberek, és ez a két nap már nem  oszt, nem szoroz. Igaz, hogy az emberek akár 500 forintot is inkább a zsebükben tartanak, minthogy kifizessék a számlát. Egy hónapnyi  hátralékban vannak a válság miatt.  Ez a szabályozás a szolgáltatók érdekeit képviseli - véli a hivatalvezető, aki szerint sok szolgáltató a készpénz-átutalási megbízás költségét  a feladóra  hárítja, s hogy ez mennyibe kerül nekünk?  A legdrágábbak  az autótörlesztő részletek, akár 300 forintba is kerülhetnek. Ha valaki elkezd gondolkodni, rájöhet, hogy a csoportos  beszedési megbízás  olcsóbb, és azonnal teljesül az átutalás, de ezzel  a fajta befizetéssel nem tudunk ügyeskedni az idővel.  Az ütemezés  miatt nem szokták kérni, mert onnan, a meghatározott  időpontban  biztosan  leveszi a bank az összeget  - szögezte le Hídvégi Rita.
A gazdasági  válság miatt, legfőképpen a fiatalabb generáció tagjai, most mondják fel a folyószámlájukat, és térnek vissza a jól  bevált csekkes módszerhez.
Minimum addig  maradnak a sárga papírok, ameddig a válság le nem cseng. Az emberek szokásait nehéz megváltoztatni, ha eddig csekken adta fel a pénzt, akkor ezután is így adja.    

A postán eltérő véleményekkel találkoztunk. Az idősebb korosztályhoz tartozó nehezen változtat a szokásain, főleg, ha pénzügyekről van szó. Nem bízik  a bankszámláról  történő átutalásban, nehogy a szolgáltató többet emeljen le, s majd  futhat a pénze  után,  ha tud. A fiatalok a számlák befizetését  az utolsó  pillanatra hagyják, hiszen napról napra élnek, ezért csekken fizetnek. A szolgáltatók pedig saját  érdekeiket  szem előtt tartva, hogy időben a pénzükhöz jussanak,  a  csoportos befizetést sulykolják a fogyasztókba.  Azok részesítik előnyben  a csoportos befizetést, akik nem szeretnek a postán sorban állni.
Egy biztos, fizetni így is, úgy is kell!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!