Belföld

2009.11.04. 13:53

Nem minden diák kapna ingyen oltást?

FMH - Pedagógusok és intézményvezetők kifogásolják azt a gyakorlatot, amely szerint a diákoknak csak egy részét oltanák be ingyenesen új influenza ellen. A hat-és nyolcosztályos szerkezetváltó iskolák, illetve a tizenkét évfolyamos oktatási intézmények tanulói közül például többen is kimaradnának.

MTI

A Fidesz szerint a szaktárcának sürgősen lépnie kell ebben a kérdésben. Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az MTI-nek szerdán azt mondta: nem lehet, hogy egy adott oktatási intézményben csak a gyerekek egy részét oltsák be. Fenntartják azt a véleményüket is, hogy a pedagógusok önkéntes alapon ingyenesen juthassanak hozzá az oltáshoz - tette hozzá.
Porogi András, a Magyar Nevelők és Tanárok Egyletének (Mante) alelnöke az MTI-vel azt közölte: minden szakértői vélemény szerint a 14-18 éves korosztály éppoly veszélyeztetett, mint az ez alatti; nem érti, miért nem kaphatják meg az annál fiatalabbak is ingyenesen az oltást. 
Hozzátette: a hatékonyság miatt is indokolt lenne, hogy az iskolákban ezt a korosztályt is beoltsák, hiszen sokkal több fáradsággal jár, ha külön kell elmenni a háziorvoshoz, a patikába. Ez olyan procedúra, amit sok fiatal, illetve szülő nem vállal - jegyezte meg. 
Mint mondta, a jelenlegi intézkedések szerint a gimnáziumokba járók egyharmadát oltanák be, kétharmadát nem. Utóbbiak könnyebben megbetegedhetnek, s járvány esetén tanítási szünetet kellene elrendelni. A Mante alelnöke szerint "kicsit diszkriminatív" is ez a rendelkezés.
Az oktatási tárca honlapján közzétett tájékoztató szerint az óvodák és iskolák vezetőinek kiküldött, a H1N1 védőoltás igénybevételével kapcsolatos tudnivalókról szóló anyag szerint a nevelési-oktatási intézményekbe járó 14 éven aluli gyermekek vehetik igénybe ingyenesen az influenza elleni védőoltást. 
Az intézményvezetők jelezték: a tájékoztatóban leírtak "szigorú" értelmezése azzal a következménnyel járna, hogy a tanulók egy része nem vehetné igénybe a védőoltást. Ily módon veszélybe kerülhet az a célkitűzés, hogy az érintettek körében minél nagyobb legyen azoknak a száma, akik védettséget szereztek.

A tájékoztatóban leírtakkal összhangban nem kell különbséget tenni koruk miatt az első-nyolcadik évfolyamra járó tanulók között. Az általános iskolába járó, nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő valamennyi tanuló jogosult arra, hogy igénybe vegye a térítés nélkül biztosított védőoltást. Ugyanez a helyzet azokkal a tanulókkal, akik a hat, illetve nyolc évfolyamos gimnázium ötödik-nyolcadik évfolyamára járnak - olvasható az oktatási és egészségügyi tárca tájékoztatójában.
Sió László, a Fidesz oktatási műhelyének vezetője az MTI-nek azt mondta: ahhoz, hogy az iskolai oltást megszervezzék, nem kell, hogy kész legyen az oltóanyag. Ezt a munkát a nyáron el lehetett volna végezni, tájékoztatni az intézményeket arról, hogy kiket és hogyan fognak beoltani. 
 Véleménye szerint ennek hiánya azt jelzi, a kormány felelőtlenül áll hozzá ehhez a kérdéshez. Közölte: úgy tűnik, hogy az oltóanyag eladása, nem a gyerekek védelme és a megelőzés a cél. 
 Sió László hozzátette, nehezen tudja elképzelni, hogy egy oktatási miniszter ne tudná: nem színtiszta nyolcosztályos iskolák működnek ma Magyarországon, hanem olyanok is, ahová 14 év alatti és feletti gyermekek egyaránt járnak. Járványügyi szempontból annak nincs semmi értelme, ha egy iskolában két osztályt beoltanak, négyet-ötöt meg nem - mondta a fideszes politikus.
 Úgy látja: nagyon sok intézményben nagyon sok probléma fog jelentkezni, az intézményvezetőknek is nehéz lesz elmagyarázniuk a szülőknek, hogy az egyik gyerek miért kap oltást, a másik miért nem. A tárcának sürgősen lépnie kell ebben a kérdésben - hangsúlyozta Sió László, aki szerint ez a probléma több tízezer gyermeket érinthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!